Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az egyhetes peszách ünnepe alatt mintegy kétmillió izraeli kereste fel a nemzeti parkokat és természetvédelmi területeket, ami rekordnak számít. Idén a legnépszerűbb helyszín az ókori Készária romjait bemutató nemzeti park volt, ahol a kétezer évvel ezelőtt épült hippodromban történelmi témákat feldolgozó lovasbemutatókat tartottak. A második helyet a Holt-tenger déli partjaival szemben álló Mecádá (Maszada) erődje szerezte meg, a harmadikat pedig a Tel-Avivon keresztül a Földközi-tengerbe ömlő Ájálon patak forrásvidéke, a Tel Áfek nemzeti park. A parkok egy részében kempingezési lehetőség is van, összesen 50 000 ember töltötte az éjszakát sátrakban. Ráájá Surki , a nemzeti parkok felügyeletének szóvivője elmondta, hogy jelentős változás figyelhető meg a kirándulók viselkedésében: sokkal kevesebb szemetet kellett idén eltakarítani, és a kijelölt túraútvonalakról is kevesebben tértek le.

A készáriai nemzeti park

Korábban a lányár molesztálta, most késelt

A nyugodt ünnepet egy terrortámadás zavarta meg: a jeruzsálemi villamosra szállt fel egy arab támadó, és késelt meg több embert. Egyik áldozata, a 21 éves Hannah Bladon a kórházban belehalt sérüléseibe. A brit egyetemi hallgató cserediákként tanult Izraelben, és egy régészeti ásatáson segédkezett. A másik két áldozat – egyikük egy terhes asszony – könnyebb sérüléseket szenvedett. A támadót egy szolgálaton kívüli rendőr teperte le, majd adta át a kiérkező biztonsági erőknek. A tettes egy 57 éves jeruzsálemi arab férfi volt, akit korábban lányának molesztálása miatt ítéltek el, és hosszabb időt töltött elmegyógyintézetben. “Újabb példája ez annak, amikor egy személyes, mentális vagy szociális nehézséggel küzdő arab egy terrorcselekmény elkövetelésével próbál kutat találni problémáiból.” – mondta a belügyi titkosszolgálat (Sábák) illetékese.

Hannah Bladon, a késelés áldozata

Zöld város

A neves Massachusetts Institute of Technology (MIT) által végzett felmérés tanúsága szerint Tel-Aviv a világ hetedig legtöbb zöldfelületet biztosító városa. A parkokat nem számítva 260 000 fa él a városban, melyek 52 km2 területet fednek le. A városvezetés nagy hangsúlyt fektet a település zöldebbé tételére, a fák számát például egy évtized alatt megduplázták, de támogatnak különböző közösségi közlekedési projekteket, igen fejlett a bicikliút-hálózat és az épülő villamosvonalak számos autóbuszjáratot váltanak majd ki. “Üresen álló telkeket alakítottunk át parkokká és sétányokká. A felmérés is bizonyítja, hogy mindez nem volt hiábavaló, és a sok zöldfelület tovább növelte a tel-aviviak életminőségét.”- jelentette ki Ron Huldai polgármester. Jelenleg Tel-Aviv területének 17.5%-a zöldterület.

A MIT a világ városainak faállományából készített adatbázist “Treepedia” néven. “Minél több fa él egy városban, az annál egészségesebb. A lombkoronák kedvezőbb mikroklímát alakítanak ki, csökkentik a hőmérsékletet, megszűrik a káros sugárzást és növelik a levegő páratartalmát, illetve csökkentik a légszennyezettséget is, a gyökérzet pedig segít az áradások megakadályozásában erős esőzések idején.

A Járkon-park Tel-Avivban

Épül Izrael legmagasabb felhőkarcolója

A zöldfelületek megőrzésének egyik eszköze, hogy a gyors ütemben növekvő város felfelé terjeszkedik. Tel-Avivban már eddig is számtalan felhőkarcoló állt, most pedig itt épül meg Izrael legmagasabb épülete, a 100 emeletes “Városok között” elnevezésű toronyház, mely Tel-Aviv és Rámát Gán határán áll majd. Az 150 000 négyzetméteres épületben 71 emeletet irodák, öt emeletet lakások foglalnak el. Az első két emeleten bevásárlóközpont, a legfelső 15 emeleten pedig szálloda működik majd. A 400 méter magas felhőkarcoló a város központi pályaudvara közelében épül fel,  a területen jelenleg egy parkoló üzemel.

Az új felhőkarcoló látványterve

Waze: dugófigyelő után állatfigyelő

Új szolgáltatással jelentkezik az izraeli fejlesztésű Waze navigációs alkalmazás, mely a közutakra tévedő vadállatok életének megóvását segíti. Izraelben évente több ezer vad válik az autóforgalom áldozatává. A természeti veszteség mellett általában igen magas anyagi kár is keletkezik,  és gyakran történik emberi sérülés az ütközés következtében. A Waze ezentúl felkínál egy “elütött vadállat” gombot a kezelőfelületén, melyet aktiválva a rendszer elmenti a baleset helyszínét. Az egyre bővülő adatbázisból kiderül majd, hogy melyek a vadak számára legveszélyesebb útszakaszok, ahová a szakemberek olyan megoldásokat keresnek, melyekkel elkerülhető lesz a baleset. “Az izraeli úthálózat nagy ütemben bővül, ez kényelmesebbé teszi az emberek helyváltoztatását, de egyre nagyobb veszélybe sodorja az állatállományt. A gazellák, rókák, hiénák, teknősök és más vadon élő állatok számára az ütközések általában végzetes kimenetelűek. Ma már odafigyelnek a tervezéskor, hogy megfelelő számban építsenek biztonságos átkelősávokat az állatok számára, de a régebbi utaknál ez még nem volt gyakorlat. Itt jelenthet nagy segítséget az Waze új alkalmazása.” – mondta Smulik Jedvab, az Izraeli Természetvédelmi Egyesület igazgatója. Az izraeli autósok kedvezően fogadták az új gombot, és egy hónap alatt 1416 alkalommal jeleztek elütött állatot.

Izraeli gazella