“Gyermekeink oktatásának része kell, hogy legyen az emberiség történelmének minden nagyszerű és minden sötét pillanata. A történelmet pluralista szellemben kell oktatni.” – jelentette ki VI. Mohamed, Marokkó királya, amikor elrendelte, hogy ezentúl a marokkói iskolákban tanítsanak a holokauszt eseményeiről.

A bejelentés az ENSZ 73. általános kongresszusán hangzott el New Yorkban. Az uralkodó elmondta, hogy már utasította országa oktatási miniszterét, hogy a középiskolás oktatási anyagot egészítsék ki a holokauszt témájával. “Az oktatás képes arra, hogy felvegye a küzdelmet a megkülönböztetéssel és a rasszizmussal, illetve az antiszemitizmus visszataszító jelenségével” – mondta a király.

Audrey Aozulay, az UNSECO igazgatója, aki VI. Mohamed (zsidó) főtanácsadójának a lánya, üdvözölte a bejelentést. “Az antiszemitizmus elleni fellépés alapja az, hogy minden emberi lény méltóságát megóvjuk. Az oktatás a legjobb módszer a hátrányos megkülönböztetés minden formájának felszámolásához” – mondta Aozulay.

Az új oktatási anyagról még nem tártak fel részletek, és az sem ismeretes, hogy arab, vagy francia nyelven szerepel majd a tankönyvekben.

Marokkó azon kevés arab államok egyike, amely diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel, s ahol napjainkban is működő zsidó közösség él. VI. Mohamed király szimpátiája a zsidó nép és országa zsidó öröksége iránt régóta közismert. Ez feltehetően családi vonás, mert apja, V. Mohamed is Marokkó zsidó lakosainak védelmére kelt a második világháború alatt. Az 1940-es évek elején az ország Franciaország protektorátusa volt, s egy Vichyt támogató kormány irányította. Amikor 1941-ben elrendelték a zsidók hátrányos megkülönböztetését, az akkor még csak 32 éves uralkodó ellenállt. “Marokkóban nincsenek zsidók. Csak alattvalók vannak” – jelentette ki.

zsido.com

Forrás: Israel Hayom