A marokkói uralkodó inkognitóban volt Párizsban, amikor szóba elegyedett egy tfilint kínáló rabbival.

A lubavicsi haszidok évtizedek óta állítanak fel kis asztalkákat zsidók által sűrűn látogatott helyszíneken, hogy tfilint kínáljanak a férfiaknak, szombati mécseseket a nőknek, illetve válaszoljanak minden, zsidósággal kapcsolatos kérdésre. Egy Párizsban felállított ilyen asztalkához egyszer csak egy különös marokkói turista lépett oda, beszédbe elegyedett Israel Goldberg rabbival, és a Lubavicsi Rebbéről kérdezett.

A beszélgetés során kiderült, hogy az érdeklődő turista nem más, mint VI. Mohamed marokkói király. Az uralkodó korábban szívműtéten esett át egy párizsi kórházban. A városban tett sétája során az egyik Chábád-központ közelében vásárolt magának szemüveget, majd úgy gondolta, megismerkedik a tfilint kínáló idős rabbival. Goldberg rabbi elmondta, hogy a Lubavicsi Rebbéről, a Tóra egész emberiségre vonatkozó törvényeiről és a jótékonykodás fontosságáról beszélgetett a királlyal. Az uralkodó a Rebbének arról a tanácsáról beszélt, mely a napi meditációt javasolja mindenki számára. A rabbi a királyokra vonatkozó áldással áldotta meg az uralkodót, ami mélyen megérintette VI. Mohamedet, aki azt kérte, hogy imádkozzanak érte.

“Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Noé fiaira vonatkozó hét alapszabályt ismertethettem ő királyi fenségével, VI. Mohameddel. A király szimbolikus gesztusnak szánta, hogy éppen a város legöregebb zsinagógája és a Chábád-központ közelében található Jonathan optikai üzletben vásárol magának szemüveget. Éljen a király!” – mondta Goldberg rabbi.

VI. Mohamed korábban is szerepelt már híreinkben, mivel az utóbbi években több gesztust is tett a zsidók felé, visszaadta a felújított marrakesi zsidónegyed eredeti nevét és részt vett a felújított casablancai zsinagóga felavatásán is.

zsido.com

Forrás: Arutz7