Mendy Greenberg rabbi Ukrajna békéjéért imádkozott és megemlékezett a lubavicsi Rebbéről – íra a chabad.org. Greenberg rabbi mindössze 32 éves, így ő lett a legfiatalabb rabbi, akit valaha meghívtak a Kongresszusba. 2016-ban édesapja, az alaszkai Chábád-Lubavics szervezet igazgatója nyitotta meg a kongresszusi ülést. Érdekesség, hogy Mendy Greenberg rabbi testvére Lévi Greenberg, Magyarországon Chábád-küldött, az Óbudai Zsinagógában és a ZSILIP Központban is találkozhatnak vele. Feleségével Chájával költöztek hazánkba alig egy évvel ezelőtt. 

 

Mindenkit új programokkal vár az Óbudai Zsinagóga

Chá­já és Lévi Greenberg rabbiházaspár már 4.5 hónapja erősíti a hazai zsidó közösséget fáradhatatlanul.

 

 

A rabbit Alaszka republikánus szenátora, Dan Sullivan hívta meg a ceremóniára. Sullivan régóta jó kapcsolatot ápol a Greenberg családdal.

„Amit ők tesznek a közösségünkért és Alaszka összes többi közösségéért, az igen nagy jelentőséggel bír és számtalan ember életét teszi jobbá, tartozzanak bármely felekezethez is. Különös tehetségük van ahhoz, hogy összehozzák a legkülönbözőbb embereket” – jelentette ki a szenátor az Alaszkai Zsidó Gálán. „Alaszkaiként az egyik legkedvesebb programom az általuk rendezett rendezvényen részt venni, mely nemcsak a zsidó közösséget ünnepli, hanem az emberek közötti egységet, a hitet és a másikkal való törődés fontosságát is”

– tette hozzá.

 

Rabbi Mendy Greenberg, Mat-Su Jewish Center Chabad Lubavitch, Palmer Alaska, Senate prayer 3/31/2022

“When Rabbis Bless Congress: The Great American Story of Jewish Prayers on Capitol Hill” … buy the new book here:https://www.whenrabbisblesscongress.comht…

 

 

A szenátusban Greenberg rabbi az ukrajnai háborúra reflektált imája elején:

„Örökkévaló Isten, a Világ Ura! Imával fordulunk hozzád ebben a nehéz időszakban, amikor ártatlan férfiak, nők és gyermekek halnak meg és milliók kényszerülnek elmenekülni szülőhazájukból az Ukrajnát sújtó szörnyű háború miatt. Dávid király így fogalmazott a 121. zsoltárban: ’A hegyekre emelem a szemeimet – honnan jön a segítségem? A segítségem az Örökkévalótól, az ég és föld megalkotójától jön’. A legjobb módszer a háborús okok megszüntetésére és a béke megteremtésére az egész világon Noé fiai hét parancsolatának elterjesztése. Az egyetemes emberi értékeket Noé az özönvíz után kapta Istentől. A legfontosabb törvénye az, hogy tilos gyilkosságot elkövetni”

– mondta a rabbi, majd a Teremtő áldását kérte a Szenátus tagjaira. Hozzátette, hogy a Szenátus működése is Noé hét parancsolatának egyike, mely előírja a törvényhozó testületek felállítását az emberek számára.

„A lubavicsi Rebbe volt az, aki széles körben felhívta az emberiség figyelmét Noé fiainak parancsolataira. Erre hosszú nemzedékek óta nem volt példa. A Rebbe éppen 120 éve született, születésnapját niszán hó 11-én, idén április 12-én ünnepeljük. A szenátus az ő tiszteletére nevezte ki ezt a napot 1978-ban az oktatás napjává. A mindenkori amerikai elnök ezen a napon hívja fel a társadalom figyelmét a fiatalok oktatásának és erkölcsi nevelésének fontosságára, továbbá arra, hogy Noé fiainak hét parancsolata az igazságos és együttérző társadalom alapja. Mindenható Isten! Arra kérünk, hogy annak érdemében, hogy magunkévá tesszük a Rebbe emberiségnek szóló üzenetét, hamarosan eljöjjön a messiás és valóra váljanak Jesájá prófáta szavai: ’Nemzet nem emel kardot nemzet ellen és soha többé nem lépnek a háború útjára’. Ámen”

– zárta szavait Greenberg rabbi.

 

Címlapkép: Mendy Greenberg