A tanév nem csak az iskolákban és óvodákban indult meg: az AlefKids is megnyitotta kapuit. Csodálatos új helyszínen, a megújult és kibővült Zsilip központban lelt otthonra az EMIH ifjúsági szervezete.

Azonban nemcsak a helyszín volt új, hanem néhány csoportvezető is. A néhány héttel ezelőtt Magyarországra települt rabbiházaspár, Lévi és Chá­já Greenberg fogják vezetni az AlefKids bár és bát micvára felkészítő programját, a BMC-t.

„Arról fogunk tanulni, mit jelent bár micvának, illetve bát micvának lenni. Igazi élményt akarunk nyújtani, amivel megértik, mit jelent a zsidóságuk, hogy milyen helyet foglalnak el a világban. Ez egy különleges kor, rengeteg változással. Most nőnek fel, most érnek, ez egy nagyon izgalmas időszak” – foglalta össze a programot Chájá Greenberg.

A BMC program mellett azok is fordulhatnak hozzájuk, akik egyéni felkészítést szeretnének bár/bát micva előtt álló gyermekük számára. A házaspár a Maimonidész Gimnáziumban is fog tanítani. Emellett szombati programokat szerveznek majd gyerekeknek és felnőtteknek Óbudán. 

Chájá New Yorkban született és Montrealban nevelkedett. A nyarait fiatalkorától táborokban töltötte: bejárta a világot, miközben volt ifjúsági vezetőtől kezdve táborvezetőig minden.

„Bár a világ másik felén születtem és nevelkedtem, nagyon izgatott vagyok, hogy megvalósíthatom a gyerekkori álmomat: segíthetek egy zsidó közösségnek és még több fényt hozhatok a világba” – mesélte Chájá.

Lévi Greenberg ugyancsak messziről érkezett hozzánk: szülei a Rebbe első alaszkai küldöttei voltak

„Már gyerekként bevontak a szüleim az alaszkai Chábád munkájába. Rengeteg örömet szerzett nekem az emberekkel való munka: az, hogy inspiráltuk őket, hogy segíthettünk nekik örömöt lelni a zsidóságban” – mesélte Lévi – „Gyakran találkozom olyan gondolatokkal a zsidóságban, amelyek segíthetnek az embereknek megváltoztatni a hangulatukat, az életszemléletüket, és ezzel könnyebbé tehetik az életüket. Ezeket örömmel osztom meg másokkal.”

 

 

A Greenberg házaspár nagyon jól érzi magát Budapesten: „Ez egy barátságos közösség, ahol az emberek örömmel segítenek egymásnak. Sokan nyitottak rá, hogy felfedezzék a zsidóságot, és ez fantasztikus dolog” – mondta Lévi.

„Reméljük, hogy rengeteg emberrel ismerkedhetünk meg és sok barátságot kötünk majd a zsidó közösségben” – tette hozzá Chájá.

 

Gyerekkarnevál a ZSILIP átadóján (videó)

Óriási élmény volt a kisebbeknek is a ZSILIP megnyitója. A videóból az is kiderül, miért.

 

 

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 2. szám – 2021. szeptember 17.