Idén harmadik alkalommal szer­vezte meg az EMIH a Nyitott Zsinagógák Éjszakája című prog­ramot a Múzeumok Éjsza­kája keretében. Szombat este fél 11-kor vette kezdetét a program, mégpedig közösségi hávdálával, ezt követően három busz startolt el azzal a szerencsés százötven emberrel, akiknek a leg­gyorsabban sikerült regisztrál­ni a buszos túrákra. Ugyanis olyan sokan jelentkeztek, hogy még négy buszt meg tudtak volna tölteni már csak az előzetes érdeklődők is.

Akik a buszos túrákkal járták körbe a zsinagógákat, azokat Köves Slomó rabbi, Lefkovits Péter és Nógrádi Bálint kalauzolta, míg az önállóan érkezőket a helyszíneken Oberlander Báruch és Glitzenstein Sámuel rabbik, valamint a közösség tagjai várták, továbbá sütemények és frissítők.

A program keretében Buda­pest három legrégebbi zsinagó­gá­jában: a középkori Táncsics Mi­hály utcaiban, az 1820-ban épült óbudaiban és az 1886-ban épült Vasvári Pál utcaiban, valamint a legfiatalabban: a 2005-ben felavatott Károly körúti Keren Orban lehetett megismerkedni a közösségek történe­tével, a zsidó vallással, szokásokkal és egyben a magyar zsidó történelem egy-egy szeletével. Vidéken pedig két, szintúgy hosszú múltra tekintő zsinagó­gát látogathattak az érdeklődők: az 1795-ben épült mádit Frank Mariann elbeszélésében, az 1852-ben felavatott keszthelyit pedig Rejtő Gábor kalauzolásában ismerhették meg. 

A Táncsics Mihály utcai imaházban a középkori zsidó személyek, mint Mandel Jakab és Szerencsés Imre mellett leginkább a 13. századi budai mikve és az ehhez kapcsolódó rituális tisztasági előírások érdekelték a közönséget, de a frissítők kapcsán szó esett a zsidó gasztro­nó­miáról és különösképpen a flód­ni különböző elkészítési módjai­ról, meg természetesen arról is, hogy mely ételek, alapanyagok számítanak kósernak.

A többi zsinagógában, mint ak­tívan működő imahelyeken elsősorban az imádkozáshoz használt tárgyaké, a táliszé, a tfiliné volt a főszerep, de komoly érdeklődés övezte magát a Tórát és annak díszeit is, vagy hogy miért világít mindig a nér támid.

Hajnali kettőig, míg a program végetért, mintegy hatszáz ember látogatott el az EMIH által biztosított helyszínekre.

Nyitott Zsinagógák Éjszakája 2017

2017-ben már harmadik alkalommal szer­vezte meg az EMIH a Nyitott Zsinagógák Éjszakája című prog­ramot a Múzeumok Éjsza­kája keretében.

Képgaléria itt: https://www.facebook.com/pg/Zsidocom/photos/?tab=album&album_id=1350610441702257