Heti izraeli hírösszefoglaló

Rég nem látott hevességű rakétatámadás érte a Gáza-övezettel határos izraeli településeket péntek éjszaka. Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet legalább 30 rakétát lőtt ki a zsidó állam felé. A Vaskupola (Kipát Bárzel) elhárító egységei ezek közül 15-öt még a levegőben megsemmisítettek, néhány a kilövés után lezuhant, a többi pedig lakatlan területen ért földet Izraelben, így a hadsereg nem indított ellenrakétát. A terroristák közleménye szerint támadásuk válasz volt a szokásos pénteki, a határkerítésnél tartott erőszakos zavargás során semlegesített négy arab halála miatt. Ők robbanóeszközökkel támadtak a határt védő katonákra, akik célzott lövéssel ártalmatlanították őket. Egy ötödik társuk akkor vesztette életét, amikor egy kézigránát a kezében robbant fel. Izraeli titkosszolgálati információk szerint a támadást Iránból rendelték el.

Izrael, mint mindig, az övezetet uraló Hámász terrorszervezetet tette felelőssé a támadásért és válaszképpen 95 célpontot támadott vadászrepülőgépekkel és harci helikopterekkel. A lebombázott létesítmények között volt fegyvergyártó üzem, a terroralagutak építéséhez alapanyagot szolgáltató cementgyár, kiképzőtábor és a Hámász biztonsági szolgálatának négyemeletes épülete.

A válaszcsapást követően az Iszlám Dzsihád tűzszünetet jelentett be. A Hámász ezzel egy időben azt követelte Izraeltől, hogy a nyugalom fenntartása érdekében havi 15 millió, Katarból érkező dollárt szállítson készpénzben az övezetbe.

A biztonsági kabinet vasárnap tárgyalt a gázai helyzetről. A kabinet több tagja keményebb válaszlépéseket sürget, ám abban mindenki egyetért, hogy egyelőre nem indítanak szárazföldi akciót Gázában.

Izraeli támadás Gázában

Segítség Jordániának

A téli áradások Jordániát sem kímélték. A Holt-tenger keleti partján a lezúduló víz 18 ember halálát okozta, miután az áradás magával ragadott egy középiskolás kirándulócsoportot szállító buszt. A busz 4-5 km-t sodródott. 35 diák megsérült, 13-at sikerült épségben megmenteni. A jordán katasztrófavédelem izraeli segítséget kért a kereséshez és a mentéshez. A Cáhál 669-es helikopteres alakulata tett eleget a kérésnek. Ezt az egységet elsősorban az ellenséges vonalak mögött megsérült katonák evakuálására hozták létre, de bevethetők egyéb mentési feladatokra is. A katonai egységhez csatlakozott egy civil katasztrófavédelmi egység is, mely a Holt-tenger izraeli partján fekvő Megilot megye területén áll készenlétben. A hirtelen jött áradás Izraelben is halált okozott: egy négyéves beduin kisfiú fulladt meg a Negev-sivatagban fekvő Kuszeifában. A jordániai katasztrófához hasonló tragédia történt idén áprilisban, amikor az Aradhoz közeli Cáfit patak száraz folyómedrét öntötte el a hirtelen jött áradás és tíz kiránduló fiatal vesztette életét. Mind a jordániai, mind az izraeli baleset során a kirándulást engedélyező tanintézmény vezetőségének felelősségét állapították meg.

A tragédia színhelye Jordániában

Az első alkalommal hangozott el az izraeli himnusz az Egyesült Arab Emírségekben

Felvonták az izraeli zászlót az Egyesült Arab Emírségekben, sőt, Izrael nemzeti himnusza, a Hátikvá is felcsendülhetett, miután a cselgáncs világbajnokságon három izraeli sportoló bronzérmet nyert, Szági Muki pedig első helyezettként léphetett a dobogóra. A nézőközönség soraiban ült a himnusz hallatán könnyekig elérzékenyült Miri Regev sportminiszter, aki elmondta, hogy kifejezetten udvarias fogadtatásban volt része Abu Dhabiban. Még arra is volt lehetősége, hogy péntek este gyertyagyújtással és imával fogadja a beköszöntő szombatot a szállodában, az izraeli küldöttség tagjaival együtt.

Ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Arab Emírségekben lejátszották a Hátikvát. „Történelmet írtunk. Izrael népe él!”- írta üzenetében Miri Regev, aki később így nyilatkozott egy telefonos interjúban: „A mai nagy győzelmünk Abu Dhabiban nem korlátozódik a cselgáncsszőnyegre. Az is hozzátartozik, hogy az izraeli zászlót felhúzták a teremben.”

Mint ismeretes, korábban a zsidó állam sportolói még a ruhájukon sem hordhattak semmilyen, Izraelre emlékeztető szimbólumot, és a Nemzetközi Cselgáncsszövetség zászlaja alatt voltak kénytelenek versenyezni. Az erős izraeli és nemzetközi nyomás hatására az arab állam végül engedett és visszavonta az izraelieket sújtó korlátozást. Ha nem így döntenek, megvonták volna tőlük a verseny megrendezésének jogát. Az áttörés párhuzamos azzal a folyamattal, melynek során egyre inkább felenged Izrael és az Öböl-menti államok viszonya, ahogyan arról a napokban beszámoltunk.

Miri Regev Abu Dhabiban

Segítség a pittsburghi közösségnek

Úton van Pittsburgh felé egy izraeli segítő-egység, hogy a merénylet nyomán útmutatást, pszichológiai és érzelmi támogatást adjon a túlélőknek, a családtagoknak, illetve a közösség bármely más tagjának. Az izrali Ichud Hácálá önkéntes egység pszichotrauma és krízis osztályának tagjai széleskörű tapasztalataikkal segítik az események feldolgozását. „Azért utazunk Pittsburgh-ba, hogy kezeljük azokat, akik a támadás szemtanúi voltak, illetve bárki mást a közösségből, akinek a támogatásunkra van szüksége.”- mondta a csapatot vezető Mirjám Ballin. „Azokat a technikákat és eszközöket hasznosítjuk majd, melyeket itt, Izraelben fejlesztettünk ki, és melyek nagymértékben hatékonynak bizonyultak a hasonló helyzeteket átélt emberek körében. Reméljük, hogy a munkánk a szolidaritás üzenetét is elviszi Izrael népétől a közösségnek.”

zsido.com

Megszakítás