Megindító felvételt tettek közzé, ahogy az izraeli bajnok némán énekli a himnuszt, miközben a szervezők a cselgáncsszövetség indulóját játsszák. Az izraeli sportolók megalázásáért legalább részben elnézést kértek azóta.

A nemzetközi cselgáncsszövetség szabályait megsértve az izraeli sportolóknak megtiltották, hogy nemzeti jelképeiket feltüntessék az Abu-Dhabiban megrendezett dzsúdó világbajnokság versenyei alatt. Ennek megfelelően, miután Tal Flicker aranyérmet nyert, a díjkiosztáson nem vonták fel a tiszteletére a nemzeti lobogót és hazája himnuszát sem játszották le neki.

Az alábbi felvételen az látszik, hogy Tal Flicker magában énekli az izraeli himnuszt, miközben a szervezők a nemzetközi cselgáncsszövetség indulóját játszották le.

Judo

No Description

„Hihetetlenül méltóságteljes ebben a rémes helyzetben” – írta a jelenetről Ruth Davidson, a skót konzervatívok vetetője a Twitteren.

„Izrael a hazám, büszkeséggel tölt el, hogy izraeli vagyok” – nyilatkozta Tal Flicker az esemény után. „A nemzetközi szövetség indulója csak háttérzaj volt. Szívből énekeltem a HaTikvát.” – tette hozzá.

Sorry

Közben elnézést kért az Egyesült Arab Emírségek dzsúdó szövetségének két illetékese azért, mert az egyik sportolójuk nem fogott kezet az izraeli ellenfelével.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy milyen botrányos körülmények között voltak kénytelenek versenyezni az izraeli sportolók. Akadályozták a beutazásukat, az Egyesült Arab Emirségek és Marokkó egyik versenyzője sem volt hajlandó kezet fogni izraeli ellenfelével.

A jpost.com cikkéből kiderül, hogy az elmaradt kézfogásért azóta elnézést kértek, a közzétett kép alapján személyesen.

Nem az első

Az utóbbi időben több hasonló incidens történt. Emlékezetes, hogy a tavalyi riói olimpián a libanoni delegáció elzárkózott attól, hogy az izraeliekkel egy buszon utazzon. Utána egy szaúdi dzsúdós azért jelentett sérülést az egyik forduló után, hogy ne kelljen kiállnia az izraeli sportoló ellen. A legnagyobb visszhangot az az eset váltotta ki, amikor a cselgáncsozók 100 kg feletti súlycsoportjában az egyiptomi versenyző elutasította, hogy kezet fogjon az őt legyőző izraelivel. Islam El Shahaby elfordult, amikor a küzdelem végén Ori Sasson a kezét nyújtotta. A bíró visszahívta a szőnyegre, hogy meghajoljon. A kölcsönös meghajlás a dzsúdóban a tiszteletadás gesztusa. Az egyiptomi erre végül hajlandó volt, de a közönség ekkor már kifütyülte.

Kép: jpost.com