Kezet sem fogtak az izraeli cselgáncsozókkal az Abu Dhabiban megrendezett világversenyen.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Arab Emirátusokban nem engedélyezték, hogy az izraeli versenyzők ruháján megjelenjen az izraeli zászló, vagy bármilyen más, a zsidó államra vonatkozó utalás. Még az Izraelt jelző ISR felirat sem szerepelhetett sehol, és jelezték, hogy győzelmük esetén nem játsszák le az izraeli himnuszt, a Hátikvát.

Győzelem pedig már a verseny első napján volt: Tál Flicker aranyérmet szerzett a 66 kg-os kategóriában. Miközben a dobogó tetején állt, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség, az IJF indulóját játszották be. Flickert ez nem tántorította el attól, hogy ő maga az izraeli himnuszt énekelje. Ezt követően még négy bronzérmet szereztek az izraeli versenyzők, köztük az olimpiai bronzérmes Or Szászon, aki a 100 kg felettiek kategóriájában indult.

A korlátozások mellett más inzultusok is érték a zsidó állam sportolóit: amikor győztes meccse után Sirá Risoni kezet nyújtott marokkói ellenfelének, Aziza Chakir villámgyorsan kihátrált a küzdőtérről. Ezt követően a bronzérmet szerző Tohár Butbul maradt kézfogás nélkül, amikor az Egyesült Arab Emirátusok versenyzője utasította el a békejobbot. Meglepő módon a szervezők azonnal elnézést kértek a történtekért, és gratuláltak az izraeliek sikeres szerepléséhez, számolt be az általa “bátor tettnek” nevezett gesztusról Mose Ponte, az izraeli cselgáncsszövetség elnöke.

Ponte azt is hozzá tette, hogy a sportszerűtlen korlátozások ellenére a vendéglátók tisztelettel és barátsággal fogadták az izraelieket. Leszámítva persze azt a tényt, hogy az izraeli delegáció csak egy nappal később érkezhetett meg Abu Dhabiba mint a többi ország sportolója, mert az Emirátusok megtagadta a vízum kiállítását a már az Isztanbulba tartó repülő fedélzetén ülő sportolók számára. Az izraeliek végül a jordániai Ammanba utaztak, ahol megkapták a beutazási engedélyt.

zsido.com