Korábban az arab országot eltiltották a cselgáncs világverseny megrendezésétől az izraeli sportolók hátrányos megkülönböztetése miatt.

A korábbi gyakorlattal szemben a saját nemzeti szimbólumaikat használva léphettek a küzdőtérre az izraeli cselgáncsozók az Egyesült Arab Emirátusokban. Eddig még az ISR felirat sem szerepelhetett a ruhájukon és a Dávid-csillagos lobogó helyett a nemzetközi dzsúdószövetség zászlaját húzták fel a dobogós izraeli versenyzők tiszteletére.

Az izraeli kormány és más nemzetközi szervezetek régóta küzdenek azért, hogy a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) nyomást gyakoroljon a zsidó államot bojkottáló országokra. Idén a szövetség eleget is tett a kérésnek: két világversenyt is törölt, egyet Tunéziában és egyet Abud Dhabiban. „A határozat mindaddig érvényben marad, ameddig kormányzati biztosítékot nem kapunk arra nézve, hogy minden nemzet egyenlő és szabad módon vehet részt az adott sporteseményen” – áll az IJF közleményében.

2017-ben összesen öt izraeli dzsúdós nyert érmet az Abu Dhabiban megrendezett tornán, ám akkor még szemet hunyt a szövetséget a felett, hogy nem játszották le az izraeli himnuszt és nem vonták fel az izraeli zászlót.

Az emirátusiak idén úgy döntöttek, hogy az IJF ultimátumának engedve szakítanak a korábbi gyakorlattal és 2018-ban semmilyen megkülönböztetéstől nem kell majd tartaniuk az izraeli versenyzőknek. A határozatról értesítették az IJF-et, mely visszavonta az Abu Dhabiban október 27. és 29. között végül megrendezett bajnokság törlését.

„A történelmi jelentőségű döntés lehetővé teszi minden nemzet sportolói számára, hogy saját szimbólumaikat használva küzdjenek, és saját himnuszukat hallgathassák az eredményhirdetés alatt. Ez vonatkozik az izraeli sportolókra is. A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség üdvözli az Egyesült Arab Emirátusok döntését, melyet a fair play, az egyenlőség, a barátság és a tisztelet szellemében hoztak meg. Nagy lépés ez a világ népei közötti megbékélés felé. Szövetségünk továbbra is elkötelezetten küzd a diszkrimináció minden formája ellen, és a sportot eszköznek tekinti a megértés, a béke és az egyetemes értékek népszerűsítése terén, amiből a következő nemzedékek is inspirációt meríthetnek  – jelentette ki a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás