Több százan, többségében ukrajnai menekültek vettek részt a Zsilip kulturális központban tartott purimi ünnepségen. A vallási program előtt a Jászai Mari téren „Kerepeld a békét” címmel tartott rendezvényt az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Ennek kapcsán beszélt Köves Slomó vezető rabbi az ATV Startban, amelyről a Neokohn írt összefoglalót.

 

Magyar, moldáv és lengyel zsidók ukrán menekültekkel ünnepeltek purimkor

Több száz ukrajnai menekült vett részt szerda este a ZSILIP ünnepi rendezvényén.

 

„Purimkor azt ünnepeljük, hogy 2500 évvel ezelőtt, Perzsiában egy gonosz miniszter hogyan akarta egy nap alatt elpusztítani az egész zsidó népet, és Eszter királynő csodálatos tevékenysége révén, az Örökkévaló áldásával, hogyan menekült meg a zsidó nép, és az egyik pillanatról a másikra hogyan fordult meg a sorsunk”

– mondta Köves rabbi, majd hozzátette:

„Ilyen értelemben sajnos ennek most megint aktualitása van, nagyon szükségünk lenne egy ilyen fordulatra, nem csak a zsidó közösség, hanem azt gondolom, hogy Ukrajna és egész Európa tekintetében”

„Ukrajnában körülbelül 300 ezer zsidó él, és Chábád ortodox zsidó irányzat, amelyhez én is tartozom, az amelyik újjáépítette a zsidó közösséget Ukrajnában. Közel 300 zsidó intézményről, 400 rabbiról beszélünk. Az elmúlt két hétben több ezer ukrajnai zsidó menekült érkezett, ezek többsége pár napig van Magyarországon és utána vagy Izraelbe, vagy pedig Nyugat-Európába mennek tovább” – magyarázta Köves Slomó.

„Számos olyan történet van amikor az ember azt látja, hogy az emberek életének a teljes mindene összeomlik egy nap alatt. Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországra is már 400 ezer menekült érkezett, a nagy számok mellett mégis az egyes személyes emberi történetek azok, amelyek a legmegrázóbbak és megrendítőbbek”

– mondta az EMIH vezető rabbija.

Az ATV Start teljes beszélgetése Köves Slomó rabbival itt tekinthető meg.