A hatgyermekes Susannah Schild angol nyelvű túraleírás-gyűjteményt hozott létre az interneten, hogy a természetjárás által kapcsolja össze Izrael földjét Izrael népével. A Hiking the Holyland weboldalt már több mint félmillióan látogatták meg.

A Schild család 2003-ban vándorolt Izraelbe az Egyesült Államokból, az amerikai zsidók izraeli letelepedését segítő Nefesh B’Nefesh szervezet egyik első csoportjának tagjaként. Ez a szervezet napjainkig már több mint 65 000 ember bevándorlását és beilleszkedését könnyítette meg.

Susannah New Orleans apró ortodox közösségében nőtt fel, ahol a zsidó állam nem játszott szerepet identitásának kialakításában. Mindez gyökeresen megváltozott, amikor 12 éves korában a családjával Izraelbe látogatott. Ekkor értette meg, hogy mit jelent Izrael a zsidó nép számára. “Sávuot ünnepét Jeruzsálemben töltöttük és mindannyian ébren maradtunk, hogy az éjszakát tanulással töltsük. Én azonban az éjszaka közepén álomba merültem. Amikor valamikor hajnalban felriadtam, kinéztem a 18. emeleti szobánk ablakán és hatalmas tömeget láttam az óváros felé vonulni. Felkerekedtünk és csatlakoztunk hozzájuk. Még sohasem tapasztaltam hasonlót, sohasem voltam ennyi zsidó között. Egy óriási közösség részének éreztem magam, melyet egyetlen különleges cél vezérel” – emlékezett vissza Susannah.

A gimnázium elvégzése után Susannah egy évre Jeruzsálembe költözött nővéréhez, aki izraeli férjével élt a városban. “Akkor döntöttem el véglegesen, hogy itt a helyem. Egy nagyszerű szemináriumban tanultam, ahol sokkal mélyebben megélhettem a zsidóságot, mint korábban. Emellett közelről láttam, hogy a nővéremék hogyan élnek, hogy nevelik a gyerekeiket. Sokkal kevésbé materialista légkörben éltek, mint mi Amerikában. Eldöntöttem, hogy én is itt akarom majd felnevelni a gyerekeimet”.

Hazatérte után Susannah a New York-i Yeshiva Universityn folytatott üzleti tanulmányokat és ott ismerte meg vőlegényét, Avit, aki szintén Izraelben képzelte el a jövőjét.

“Először információt gyűjteni utaztunk ki Izraelbe. Rámát Bét Semesben töltöttünk el egy szombatot, ami nagyon megnyerte a tetszésünket. Ott hatalmas amerikai közösség volt, ami megkönnyítette a beilleszkedést. Később átköltöztünk Neve Dánielbe, amely egy kisebb vallásos település Jeruzsálemtől délre, Gus Ecionban.

Ezt követően Susannah főállású anyaként tevékenykedett 17 éven keresztül, majd amikor a legkisebb gyerekük is elkezdte az általános iskolát, úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd.

“Folyamatosan kirándulunk, és sokat utaztunk külföldre is. Voltunk Amerikában, Skóciában, Írországban. Mindenhol rengeteg információs forrás állt a rendelkezésünkre. Skóciában például három héten át túráztunk és egy weboldal biztosította számunkra az összes túraútvonalat, azok leírását, térképeket, fotókat, mindent. Emiatt sohasem ért minket kellemetlen meglepetés. Izraelbe visszatérve rádöbbentem, hogy itt nincs semmi ehhez fogható. Furcsa, hogy éppen egy turisztikailag ennyire népszerű és rengeteg bevándorlót fogadó országban hiányzik egy átfogó, angol nyelvű forrás” – mesélte Susannah, aki ekkor döntötte el, hogy változtat a helyzeten.

Így jött lére a Hiking the Holyland weboldal és Faceook-csoport. Itt jelenleg több mint 200 kirándulás részletes leírását találhatják meg az érdeklődők, földrajzi régiók szerint elrendezve. Kereshetünk azonban túrákat nehézségi szint, hosszúság, időtartam és egyéb tényezők szerint szűrve is. Minden túrához térkép, utazási koordináta, élménybeszámoló és fényképgyűjtemény tartozik. Lehetőség van kérdéseket is feltenni, melyeket Susannah mindig megválaszol. Újabban webshop is működik az oldalon, ahol saját logóval ellátott termékeket, könyveket és fotókat lehet megvásárolni. Susannah vendégszerzőket is felkér, hogy különböző témában írjanak a weboldal számára, így olvashatunk a bibliai Izrael flórájáról és faunájáról, vagy akár ADHD-val küzdő gyerekekkel kiránduló szülők számára írt útmutatóval.

“Szeretnék minél több embert elérni. Sokan szeretnek kirándulni, de a megfelelő információk hiányában nem is tudják, hogy mennyi lehetőségük van erre Izraelben. Ez az ország egy valóságos túra-paradicsom. Megszámlálhatatlan útvonal létezik, melyek egész éven át látogathatók. A tél közepén az egyik nap tehetünk egy napfényes túrát a Júdeai-sivatagban, másnap pedig zöldellő vagy akár hófödte hegyeket járhatunk be északon. A kirándulásokon keresztül egészen különleges kapcsolatot lehet kialakítani ezzel a földdel.”

A weboldal hatalmas siker lett, amit köszönőlevelek százai igazolnak vissza. Sokan csak Susannah írásai miatt kezdték el keresztül-kasul bejárni őseik földjét, megismerni és értékelni annak szépségeit.

“A Hiking the Holylandet a saját küldetésemnek tekintem. Segítek, hogy az emberek felfedezzék Izrael természeti csodáit és saját maguk is bejárják azokat. Az elmúlt években több száz kirándulást tettem, ez az egyik legnagyobb örömforrás az életemben. Ez nemcsak fizikai élvezet, hanem mély spirituális gyökerei is vannak. Az íróasztalom felett függ Ávráhám Jicchák Kook rabbi, a vallásos cionizmus legnagyobb alakjának fotója. Ő mondta, hogy “javítsátok ki a hibát, melyet az országot gyalázó kémek követtek el”. Ez utalás arra a tórai történetre, amikor Mózes 12 kémet küldött a Szentföldre. Közülük tíz azonban visszatértekor megpróbáltra lebeszélni a népet a honfoglalásról. Emiatt kellett még negyven évet a sivatagban vándorolniuk. Én komolyan veszem Kook rabbi szavait, és megpróbálok mindent megtenni, hogy ezt az ősi bűnt kijavítsam”.

zsido.com

Forrás: TOI