Az elveszett zsidó törzseket kutató program Kínáig is elér.

Az ősi kaifengi zsidó közösség öt leszármazottja sikeresen befejezte az izraeli rabbinátus betérésre való felkészítési programját és ünnepélyes keretek között csatlakozott a zsidó néphez.

A 25-30 éves fiatalok két évvel ezelőtt érkeztek Kínából Izraelbe, az elveszett zsidó törzseket kutató és felkaroló Shavei Israel alapítvány segítségével. Tanulmányaikat egy vallásos lányiskolában, a Midreshet Nishmat intézetben végezték Jeruzsálemben.

Mindannyian a Pekingtől délnyugatra fekvő, Henan tartománybeli Kaifengben nőttek fel, és őseik között vannak az évszázadokig fennállt helyi zsidó közösség tagjai is. Az első zsidók feltehetően Perzsiából érkeztek a térségbe, amikor Kaifeng az északi Szong-dinasztia virágzó fővárosa volt. A XI. században zsinagógát is építettek, és viszonylag háborítatlanul élték túl a következő évszázadokat. Idővel azonban az asszimiláció miatt a közösség létszáma megfogyatkozott, és a zsinagóga az enyészeté lett. A késői leszármazottak érdeklődése a kilencvenes években kezdett őseik hagyományai felé fordulni. A kínai hatóságok nem nézik jó szemmel a vallási mozgalmak működését, így hazájukban meglehetősen nehézkes volt a közösségi életet újjáéleszteni.

„Ez az öt kínai zsidó lány az élő kapcsolat Kína és a zsidó nép között” – mondta Michael Freund rabbi, a Shavei Israel igazgatója. Az amerikai-izraeli rabbi azon dolgozik, hogy a diaszpóra zsidó közösségeit segítse, elsősorban olyan embereket, akik egy teljesen asszimilálódott egykori közösségi késői leszármazottaiként szeretnének visszatérni a zsidósághoz, illetve olyan csoportokat, akik meggyőződésből akarnak a zsidó hitre térni. Az előbbire példa a kaifengi közösség, vagy az indiai Bnéj Menáse törzs, az utóbbira a perui őslakosok egy csoportja, vagy az olaszországi San Nicandro prozelitái.

„Több száz év asszimiláció után a kaifengi zsidók egyre több leszármazottja keresi gyökereit, és fedezi fel zsidó identitását. Ez az öt fiatal hölgy elhatározta, hogy visszatér a zsidó néphez, és mi örömmel kísértük őket ezen az úton” – mondta Freund rabbi, aki korábban már két tucat kaifnegi zsidónak segített visszatalálni ősei hitére, és letelepedni Izraelben.

„A zsidó nép tagjának lenni megtiszteltetés, az ősi hagyományok és bölcsesség miatt. Imádkoztam, hogy csatlakozhassam a zsidósághoz és így is történt” – mondta az egyik kaifengi lány, Li Jing, aki közgazdásznak tanult Kínában.

„Izraelben éltek az őseink, és apám is gyakran mondogatta, hogy egyszer mi is visszatérünk. Mindannyian azért születtünk a Földre, hogy hozzátegyünk és javítsunk a környezetünkön. Én mindent megteszek, amire képes vagyok, függetlenül attól, hogy milyen szerény is a hozzájárulásom. A lényeg, hogy jót tegyünk. Nagyon büszke vagyok, hogy zsidó lettem, és Izraelt tekinthetem a hazámnak” – mondta a csoport egy másik tagja, Jue Ting.

zsido.com

Forrás: Arutz7