Lengyelországban és a Csehországban az elmúlt napokban két jelentős holokauszt-emlékművet avattak fel. A lengyelországi emlékmű a németek által deportált mintegy 12 ezer Nowy Sącz-i és környékbeli zsidó nevét sorolja fel. Az avatási ünnepséget azon a napon tartották, amikor nyolcvan évvel azelőtt az utolsó transzport megérkezett a belzeci haláltáborba, mindezt egy egy hétig tartó megemlékezéssorozat előzte meg – írja a Jewish Heritage Europe.

 

Uroczyste Otwarcie Skweru Pamięci Ofiar Zagłady

Niedziela 28 sierpnia o godzinie 16:00 na ulicy Tymowskiego w Nowym Sączu zostanie otwarty Skwer Pamięci Ofiar Zagłady.

 

Az ünnepségen ott voltak helyi tisztviselők, izraeli, amerikai és német diplomaták, zsidó és más egyházi személyek, helyiek, valamint a Nowy Sącz-i zsidók csaknem száz leszármazottja a világ minden tájáról. Felolvasták mind a 12 ezer áldozat nevét.

Az emlékmű egy földbe süllyesztett építmény, amelynek falán hosszú oszlopokba vésték a neveket. Leírása szerint szimbolikus temetést jelent az emberi mivoltuktól megfosztott áldozatok számára.

A prágai emlékmű létrehozásához vezető folyamatról korábban már beszámoltunk. Évtizedekig olyan köveken sétáltak az emberek a cseh fővárosban, amiket elpusztított zsidó temetők sírköveiből készítettek. Ez komoly felháborodást váltott ki. A Na Príkopé utca a cseh főváros szívében található, a Vencel tér egyik végében. Az 1980-as években kövezték ki gránittal sétálóutcának. A szakértők úgy gondolják, hogy az alapanyagot az 1864-ben alapított és később felszámolt Údlice falu zsidó temetőjének sírköveiből nyerték.

Nemrég Prága belvárosában, a Žižkov negyedben található Régi Zsidó Temetőben végre felavatták a megmentett kövekből álló emlékművet. A „Kövek visszatérésének emlékműve”, amelyet Jaroslav Róna szobrász és felesége, Lucie tervezett, egy alacsony, kör alakú, 200 macskakőből készült domb közepén áll, amelyen héber és cseh feliratok maradványai láthatók, arany színnel kiemelve. Ebből ágaznak ki „mint a napsugarak” alacsony, változó magasságú, szintén macskakövekből készült falak.

 

Emlékmű lesz az utcakőnek használt zsidó sírkövekből Prágában

A Na Príkopé utca a cseh főváros szívében található, a Vencel tér egyik végében.

 

 

Megszakítás