A II. világháború alatt és a kommunista érában legalább 150 zsidó temető pusztult el Csehországban, a megmaradt köveket gyakran építkezéseken használták fel. Két éve számoltunk be arról, hogy évtizedekig olyan köveken sétáltak az emberek a cseh fővárosban, amiket elpusztított zsidó temetők sírköveiből készítettek. Ez komoly felháborodást váltott ki.

A Na Príkopé utca a cseh főváros szívében található, a Vencel tér egyik végében. Az 1980-as években kövezték ki gránittal sétálóutcának. A szakértők úgy gondolják, hogy az alapanyagot az 1864-ben alapított és később felszámolt Údlice falu zsidó temetőjének sírköveiből nyerték.

Eddig már több ezer macskakövet – összesen hét tonnát – távolítottak el az utcáról és szállítottak temetőbe.

A Jewish Heritage Europe most arról tudósít, hogy szeptember 7-én új emlékművet avatnak fel, amely több száz megmentett sírkőtöredékből áll majd. Ezek is a belvárosi járdába voltak beépítve.

Felszedik a zsidó sírkövekből készült kockaköveket Prágában

Évtizedekig olyan köveken sétáltak az emberek a cseh fővárosban, amiket elpusztított zsidó temetők sírköveiből készítettek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, komoly felháborodást váltott ki, hogy egészen a közelmúltig zsidó sírkövek maradványain lehetett járni Prága belvárosában. A Na Príkopé utca a cseh főváros szívében található, a Vencel tér egyik végében. Az 1980-as években kövezték ki gránittal sétálóutcának. … Olvass tovább

A Prágai Zsidó Hitközség közleménye szerint az emlékműnek egy kör alakú, 200 macskakőből álló középpontja lesz, ebből ágaznak majd ki a töredékek felhasználásával készülő falak. Az emlékmű teljes költségét 750 ezer cseh koronára (nagyjából 12 millió forint) becsülik. A zsidó közösség június elején sikeres adománygyűjtő akciót is indított, az összeg egy része összejött.

Csehországban több, mint 300 zsidó temető található, ami a holokauszt során elpusztított zsidó közösségről tanúskodik.