Évtizedekig olyan köveken sétáltak az emberek a cseh fővárosban, amiket elpusztított zsidó temetők sírköveiből készítettek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, komoly felháborodást váltott ki, hogy egészen a közelmúltig zsidó sírkövek maradványain lehetett járni Prága belvárosában. A Na Príkopé utca a cseh főváros szívében található, a Vencel tér egyik végében. Az 1980-as években kövezték ki gránittal sétálóutcának. A szakértők úgy gondolják, hogy az alapanyagot az 1864-ben alapított és később felszámolt Údlice falu zsidó temetőjének sírköveiből nyerték. A II. világháború alatt és a kommunista érában legalább 150 zsidó temető pusztult el, a megmaradt köveket gyakran építkezéseken használták fel.

A jewish-heritage-europe.eu most arról tudósít a prágai zsidó közösség FB-oldalára hivatkozva, hogy végre megkezdődött a kövek felszedése. A közzétett fotókon egyértelműen látszik, hogy a kövek zsidó sírkövek felhasználásával készültek, jól beazonosíthatóak szövegek, dátumok, szimbólumok. A szakértők szerint nem csak ezen a területen, de Prágában máshol is lehetnek még ilyen kövek.

A prágai zsidó közösség képviselői korábban egy dokumentumot írtak alá a város vezetésével arról, hogy a köveket elviszik Prága egyik zsidó temetőjébe, a Zizkov kerületbe. Ezt a temetőt a XVII. században hozták létre a pestis pusztítása után és egészen 1890-ig használták. A kommunista időszakban részben elpusztult, mert egy tv-adótornyot építettek a helyére.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu