Heti izraeli hírösszefoglaló

A mostani az elmúlt évtizedek legkiterjedtebb kanyarójárványa a zsidó államban. A nem beoltott látogatókat kitiltották bizonyos kórházi osztályokról – többek között az intenzív osztályokról és az onkológiákról -, és az Egészségügyi Minisztérium kampányt indított azért, hogy a társadalom általában nem beoltott szegmenseiben a lehető legtöbben megkapják a vakcinát. Jáákov Litzman rabbi, egészségügyi miniszter-helyettes utasítására Jeruzsálem, Bétár Ilit és Bét Semes kevéssé beoltott, elsősorban háredi zsidók lakta negyedeiben meghosszabbították a rendelők nyitva tartását, valamint mobil oltóközpontokat is felállítottak annak érdekében, hogy a vakcinát minél többen megkapják, és minél hamarabb meg tudják állítani a járvány terjedését.

Ebben az évben az Egészségügy Minisztérium adatai szerint már több mint 1300 kanyarós esetet regisztráltak Izraelben. Egy másfél éves gyermek életét vesztette a betegségben, ez az első, kanyaró által okozott haláleset Izraelben az elmúlt másfél évtizedben. A rendkívül fertőző és gyorsan terjedő betegség megfékezése érdekében további előírások érvénybe léptetését is fontolgatják az illetékesek.

A háredi zsidóknak mindössze nagyjából a fele él az állam által ingyenesen biztosított oltások lehetőségével. Bizonyos csoportok esetén az oltásellenességben közre játszik az is, hogy nem ismerik el Izrael Államot és elutasítják az állami intézményekkel való együttműködést. A népesség másik fele részint arra a tévhitre hagyatkozik, hogy a zárt közösségeket nem támadhatja meg a vírus, részint pedig a különféle oltásellenes hiedelmekre hivatkozik. Az izraeli Gyermekgyógyászati Társaság elnöke, Sáj Áskenázi professzor szerint „a kanyaró a kihalás szélén állt, ám a beoltottság csökkenésével nagy erőkkel tért vissza”.

Az önkormányzati választás igazi nyertesei az áruházak voltak

Egy korábbi törvény értelmében idén először szabadnapot kaptak az izraeliek a helyhatósági választások napjára. Október 30-án, kedden Izrael-szerte helyhatósági választásokat tartottak, és ez alkalomból a zsidó állam lakossága szabadnapot kapott. A helyhatósági választások néhány eredményéről korábban már beszámoltunk. A különleges szabadnap után készített tanulmányok kimutatták: a választások legnagyobb nyertesei az áruházak és bevásárlóközpontok voltak. Sok bevásárlóközpont a megszokott vevőforgalom kétszereséről számolt be ezen a napon. Rengeteg látogatója akadt az éttermeknek, kávéházaknak, valamint a nemzeti parkoknak, sőt, a meglehetősen meleg napot kihasználva a tengerparton is sokan megfordultak. Izraelben, ahol a vasárnap intézménye nem ismert, igen ritka az olyan nap, amikor a lakosság jelentős része szabadnapos, viszont a boltok, éttermek és egyéb, kikapcsolódásra alkalmas helyek mind nyitva vannak.

Szavazás

Látogatottsági rekord Hevronban

Az előzetes várakozásoknak megfelelően rekord mennyiségű látogató, nagyjából negyvenezer ember töltötte a szombatot Hevronban. A Chájé Szárá hetiszakasz felolvasásának napjára hatalmas tömeg érkezett a Máchpéla-barlangba, hogy a helyszínen hallgassa meg a Tórának azt a szakaszát, mely a barlang megvásárlásáról beszél, aláhúzva a zsidó nép erőteljes és évezredes kötődését az ősatyák városához.

A látogatók között parlamenti képviselők és közszereplők is akadtak szép számmal. A vendégek egy része hevroni, illetve a hozzá csatlakozó Kirját Árbá településen lakó zsidók otthonában vendégeskedett, más részük a Máchpéla-barlang körüli parkokban sátorozott. Az ünnepi étkezésekről a hevroni Chábád-központ gondoskodott, és feltehetően a világ legnagyobb szabású kidusát adták.

Sátrak a Máchpélá-barlang körül

Az ez évi esemény különleges jelentőségét két, nemrégiben nyilvánosságra hozott hír adta: a Tel Hevron régészeti feltárás hivatalos megnyitása a Természetvédelmi Hatóság parkjaként, illetve az új építési projekt jóváhagyása a zsidók számára. Az esemény különleges katonai biztosítás mellett zajlott, rendzavarásról nem érkezett tudósítás.

Terített asztalokkal várták a Hevronba érkezőket

A szombatot a szent városban töltő kormánytagok közül  Zeev Elkin, a Jeruzsálemért és a nemzeti örökségekért felelős miniszter a következőket mondta: „Ávráhám ősatyánk nem csak a Máchpéla-barlangot vásárolta meg, nem csak temetkezési helyet keresett. Megvásárolta a körülötte fekvő mezőt is és megművelte azt. Az általam vezetett minisztérium több fontos projektet támogat Hevronban és Kiriját Árbában.  A közelmúltban döntöttünk a Hevroni Zsidó Örökség Múzeumának létrehozásáról. Nem elégedhetünk meg azzal, hogy Hevron különleges történelmi helyszín, itt egy népes zsidó településnek is helye van, mely összeköti a hevroni zsidó közösségek megannyi generációját a mai nemzedékkel”.

zsido.com

 

Megszakítás