A Kanadai Muszlim Szövetség tagjai hivatalosan Izrael politikája ellen demonstráltak egy bevásárlóközpontnál, valójában azonban fenyegették és szidalmazták az arra járó zsidókat – írja az Arutz7.

A Kanada-napon rendezett demonstrációt egy olyan plázánál tartották, amely népszerű a zsidó közösség tagjai között, akik pénteken a sábáti bevásárlásukat intézték. Az Izraeli és Zsidó Ügyek Központja (CIJA) beszámolója szerint a tüntetők egy órát utaztak a Kanadai Muszlim Szövetség konferenciájáról, hogy éppen a Thornhillban működő Chabad Gate Plazában tartsák meg a rendezvényüket és a „szombatra készülődő zsidó vásárlókat fenyegessék és zaklassák”.

„A zsidó üzlettulajdonosokat és kuncsaftjaikat váratlanul érte ez a zsidógyűlölő és rasszista támadás. Elfogadhatatlan, hogy Kanadában bármely közösséget ilyen durva támadás érjen pusztán a hovatartozása miatt”

– jelentette ki a CIJA, amely köszönetet mondott a gyors rendőri fellépésért is.

„Hálásak vagyunk a yorki területi rendőrségnek, amiért késlekedés nélkül és hatékonyan intézkedtek közösségünk biztonsága érdekében”.

A verbális inzultust később tettek is követték, amikor a palesztin ügyet éltető muszlim demonstrálók összetűzésbe keveredtek a helyszínre siető, Izrael-párti aktivistákkal.

Melissa Lantsman, thornhilli politikus az „antiszemita gyűlölet durva elszabadulásának” és „gyűlölet-bűncselekménynek” nevezte a történteket.

„Amikor a tüntetők szabad Palesztinát követelnek és eközben antiszemita gyalázkodásokat kiabálnak és a zsidókat fenyegetik egy olyan bevásárlóközpont előtt, ahol számtalan kóser üzlet működik, az nem pusztán anticionizmus, hanem durva antiszemitizmus, amelyet mindenkinek kötelessége elítélni”

– írta Lantsmann egy Twitter-üzenetben.

„Ha ez az egész nem az antiszemitizmusról szólna, akkor nem egy zsidó városnegyedbe jöttek volna zsidóellenes rigmusokat kiabálni. Remélem, hogy a yorki rendőrség gyűlölet-bűncselekményként kezeli az efféle megmozdulásokat, hogy a köztereinken zajló nyílt zsidózásnak vége szakadjon”

– tette hozzá.

Az esetről videót tett közzé a StopAntisemitism nevű szervezet, amelyben hallható, ahogy a tüntetők egészen vulgáris stílusban gyalázzák a zsidókat. A demonstrációnak a rendőrség kiérkezése vetett véget. Egy tüntetőt a helyszínen letartóztattak.

„1760 óta élnek zsidók Kanadában. Nagyon büszkék vagyunk a hazánkra és a Kanada-nap számunkra is nemzeti ünnep. Az, hogy éppen ezen a napon tartották meg ezt a rendezvényt, különösen sértő”

– mondta Antony Housfather, a kanadai parlament egyik zsidó képviselője.

Itt van a világ negyedik legnagyobb zsidó közössége

Tudta, hogy a jiddis volt a harmadik legelterjedtebb nyelv Montrealban?

A Kanadai Muszlim Szövetség tavaly is megrendezte konferenciáját, amely azért váltott ki széles körű megütközést, mert Tarek Al-Suwaidan is beszédet mondott. A radikális hitszónok a Muszlim Testvériség ideológiáját hirdeti és ő írta a durva antiszemita rágalmakkal operáló „Zsidó Enciklopédiát”. A könyvben a zsidókat a muszlim nemzet legnagyobb ellenségeinek nevezi, továbbá holokauszt-tagadó és rasszista propagandát is hirdet. Al-Suwaidan kanadai szereplése azért is váltotta ki a zsidó szervezetek felháborodását, mert a hitszónok számos nyugati országból ki van tiltva. Gyűlölködő előadásait például azért nem tarthatta meg Olaszországban és Belgiumban, mert a hatóságok megakadályozták a beutazását.

Fotó: Berkay Gumustekin on Unsplash