Hitler írása hamarosan újra megjelenik Németországban, de az izraeli kiadók továbbra sem akarnak hallani a publikálásról.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, 2016. január 1-jén lejárt Adolf Hitler Mein Kampf című írásának szerzői jogvédelme, melynek kezelését a második világháború győztesei Bajorországnak ítélték 70 évvel ezelőtt. A könyv új változata valószínűleg nemcsak Németország, hanem más európai államokban is megjelenik hamarosan – sőt, néhány arab országon belül napjainkban is bestsellernek számít a Harmadik Birodalom vezérének írása.

Izraelben a könyv mindeddig az interneten, illetve rövidített változatban a Héber Egyetemen volt elérhető, kiadását Dan Yaron holokauszt-túlélő szorgalmazta az 1980-as években oktatási célból. A zsidó államban várhatóan a szerzői jogok megszűnését követően sem lesznek sokan kíváncsiak a műre.

Az olvasóktól függetlenül az izraeli kiadók sem hajlandók ilyen módon emléket állítani a diktátor ideológiájának. „Akkor sem adnám ki, ha fizetnének érte” – mondta Murray Greenfield, a Gefen Kiadó alapítója. „A feleségem holokauszt-túlélő. Van egy belső cenzúránk erre a könyvre, noha mi nagyon ellene vagyunk a cenzúráknak általában” – olvashatóak szavai az Arutz Sheva oldalán.

Dan Michman, a Jad Vashem Intézet elnöke szintén hangsúlyozta, hogy nem szükséges tömegméretekben ismét kiadni Hitler írását, hiszen amellett, hogy az interneten bárki számára elérhető, nagyon sok másolat kering a könyvből, amit egykor 12 millió példányban nyomtattak ki Németországban.

zsido.com

 

Kép forrása: israelnationalnews.com