Kérdés, hogy ez jó ötlet-e.

A II. világháború után a szövetséges hatalmak döntése nyomán a Mein Kampf szerzői joga Bajorországhoz került. A nácik áldozataira tekintettel, valamint a gyűlölet terjesztésének elkerülése érdekében, az elmúlt 7 évtizedben a jogtulajdonos tiltotta, hogy újra nyomdába kerüljön Adolf Hitler műve, de 2016. január 1-én lejárnak a szerzői jogok.

Egy német történészekből álló csoport évek óta készíti a tekintélyes mennyiségű, mintegy 3500 kommentárral és magyarázattal ellátott 2000 oldalassá bővült újabb kiadást, nem kis vitát kiváltva. A munkát kezdetben a bajor kormány is támogatta, ám, ahogy arról korábban beszámoltunk, később kihátráltak a projekt mögül. 1945-ig 12 millió példányban jelent meg a náci rendszer alapvetéseit tartalmazó könyv és 18 nyelvre fordították le.

A legfrissebb közvélemény kutatások szerint a német társadalom megosztott a megjelentetéssel kapcsolatos vitában: 51 százalékuk mondja azt, hogy nem kellene tovább tiltani a publikációt – olvasható a reuters.com írásában. A hírügynökségnek nyilatkozó Hitler-életrajz szerző, Peter Longereich szerint a németek már másképpen gondolkodnak erről, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt. A tömegmédia korában a tabuk folyamatosan dőlnek meg és ezt a szöveget  sem lehet már zár alatt tartani. Fontos mérföldkő volt ebben a 2004-es Bukás című film és a Nézd, ki van itt című könyv, ami szatirikusan nyúlt a témához és sikeres film is készült belőle nemrég.

A könyvet feldolgozó müncheni történészek azt állítják, a céljuk pont az, hogy megszüntessék Hitler írásának szimbolikus erejét és a propagandára való alkalmasságát, ami még mindig létezik. Kordokumentummá akarják tenni, egyszerű történeti forrássá, ami segít megismerni Hitler világképének kialakulását. Kezdetben 4 ezer példányban jelenik meg ez a változat. A németországi zsidóság képviselői aggódnak a kiadás miatt, azt azonban elismerik, hogy fontos megértetni a nácizmus és a holokauszt gyökereit. A német hatóságok hangsúlyozzák: a kommentár nélküli kiadványokat továbbra is tiltja a törvény.

 

Kép: reuters.com