70 év után hamarosan lejár a Mein Kampf szerzői jogvédelme. Németországban vita bontakozott ki arról, hogy Hitler antiszemita alapvetését szabad-e kiadni. Egy történészcsoport kommentárokkal és magyarázatokkal teszi újra elérhetővé az írást.

A győztes szövetséges hatalmak döntése nyomán a jogok kezelése a II. világháború után Bajorországhoz került. A nácik áldozataira tekintettel, valamint a gyűlölet terjesztésének elkerülése érdekében, az elmúlt 7 évtizedben a jogtulajdonos tiltotta, hogy újra nyomdába kerüljön Adolf Hitler műve, de 2016. január 1-én lejárnak a szerzői jogok.

Egy müncheni kutatóintézet történészei 2009 óta dolgoznak a köteten, amit januárban ki is adnak. A könyv 2000 oldalas lesz a kommentárok miatt. A történészek azt állítják, hogy darabokra szedték és összefüggéseibe helyezték Hitler szövegét – írja az israelnationalnews.com.  Kezdetben a bajor állam pénzzel (500 ezer euró) is támogatta a projektet, ám ezt 2013-ban beszüntette. A bajor miniszterelnök, Horst Seehofer úgy fogalmazott: „Nem tudok a (szélsőjobboldali) NPD betiltására törekedni, ha közben az államunk emblémájával publikálják a Mein Kampfot”. Mások viszont támogatják a kiadást, bíznak ugyanis a 70 éves demokrácia erejében. A zsidó szervezetek úgy látják, ezzel feltárul Pandora szelencéje. Charlotte Knobloch a müncheni zsidó közösség vezetője szerint még a kommentárokkal ellátott változat is komoly kockázatnak számít. Az AFP-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az ebben a könyvben lefektetett ideológia volt az alapja a zsidók ipari módszerekkel történt kiirtásának. 1945-ig 12,4 millió példányban jelent meg a Mein Kampf, a meglévő példányok megvásárlása, eladása, birtoklása nem tiltott Németországban, a könyv egyetemi könyvtárakban is fellelhető.

 

Kép: israelnationalnews.com

Megszakítás