Amennyiben a spanyol kormány elismeri a palesztin államot.

Katalóniában éppen egy éve szavaztak a tartomány önálló állammá alakulásáról. A népszavazást Madrid törvényellenesnek nyilvánította, a katalán kormányt feloszlatta, a tüntetést rendőri erővel oszlatta fel.

Spanyolország a napokban jelezte, a független Palesztina elismerésére készülnek, az EU álláspontjától függetlenül. Az izraeli válasz egyes hírek szerint a független Katalónia elismerése lehet, mely értesülést a jeruzsálemi Külügyminisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Az utóbbi években Spanyolország vált a BDS-mozgalom és az Izrael-ellenes európai politika egyik központjává, különösen miután a radikális-baloldali Podemos pártszövetség vette át a kormányzást, mely “bűnös országnak” titulálta a zsidó államot. Azóta több spanyol város teljes tilalmat vezetett be az izraeli termékekre, volt, hogy az Iberia nemzeti légitársaság pilótája “Tel Aviv, Palesztina” néven ismertette az úti célt, legutóbb pedig a Real Madrid labdarúgói ölelték ünnepélyes keretek között keblükre az Izrael elleni uszításért, gyilkosságra való felbujtásért és katonák elleni erőszakért elítélt Ahed Tamimit.

Néhány napja a spanyol külügyminiszter, Josep Borrell jelentette be, hogy országa önállóan is kész elismerni a független palesztin államot, amennyiben az Európai Unió ezt nem teszi meg egyhangúlag. “Palesztina önálló elismerése a terveink között szerepel, és ez remélhetőleg elindít egy olyan folyamatot, melynek eredményeként létrejön egy közös, konszenzuson alapuló álláspont, mert jelenleg az Európai Unió nem foglal állást egyértelműen ebben a kérdésben” – mondta Borrell.

A Palesztin Önkormányzat állítása szerint, a világ országainak többsége, mintegy 139 állam már elismerte a független palesztin államot. Köztük több európai ország is található, bár az mindenki számára világos, hogy e deklarációknak csak szimbolikus jelentősége van.

Mahmud Ábász palesztin elnök azt követően kezdte el ismét egy leendő palesztin állam elismerését követelni, hogy Donald Trump amerikai elnök áthelyezte nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A tavalyi katalóniai népszavazás után a madridi kormány azt kérte Izraeltől, hogy álljon ki az egységes Spanyolország mellett és a katalán függetlenségi mozgalom ellen. Az izraeli vezetés ehelyett egy általános, a békés rendezést sürgető közleményt adott ki, melyben hivatkozott Izrael és Spanyolország megbontathatatlan barátságára, de egyértelműen nem ítélte el a katalánok törekvését. Ezt a lépést már akkor azzal magyarázták, hogy a zsidó állam így üzen Spanyolországnak, mely a leghevesebb kritikusává vált Európában. Az ügy érdekessége, hogy egy esetlegesen függetlenné váló Katalóniától sem várható nagy Izrael-barátság, mivel Barcelona, a tartomány fővárosa, a BDS-mozgalom egyik fellegvára.

zsido.com

Forrás: Arutz7