Az Izrael-ellenes mozgalom élére állt a spanyol szélsőbal.

A Podemos elnevezésű formáció a szavazatok 20 százalékát szerezte meg a legutóbbi választáson, mindössze egy évvel 2014-es megalakulása után. A párt vezetője „bűnös országnak” nevezte Izraelt. Pablo Iglesias Turrion azután nyilatkozta ezt, hogy Valencia önkormányzata bojkottot hirdetett Izraellel szemben és a spanyol nagyvárost „izraeli apartheid-mentes” területnek nyilvánította.

Az előterjesztést a párt helyi frakciója nyújtotta be. Pablo Iglesias Turrion azzal is nyomatékosította mondandóját, hogy Izraelt „illegálisnak” minősítette és még határozottabb fellépést követelt ellene – olvasható a jta.org cikkében. Ez utóbbi kijelentés az eddigi retorikát is felülmúlja. Az ACOM nevű spanyol szervezet, amelyik az antiszemitizmus ellen küzd, valamint a Spanyolország és Izrael közötti kapcsolatok erősítésén, azt közölte: a pártvezető kijelentése egyértelmű antiszemitizmus, soha, semmilyen más országot nem nevezett illegálisnak.

Spanyol bíróságok eddig összesen 16 önkormányzati bojkottot semmisítettek meg, további hét önkormányzat pedig maga vonta vissza az ACOM jogi lépései miatt. Éppen a napokban számoltunk be arról, hogy eközben Németországban az antiszemitizmus új formájának tekinti az Izrael-ellenes bojkott-mozgalmat az egyik szövetségi állam titkosszolgálata.

zsido.com

Kép: jpost.com

 

Megszakítás