Heti izraeli hírösszefoglaló.

Egy évvel a Neve Cufban történt, véres terrortámadás után a Jeruzsálemhez közeli Ádám településre szökött be egy 17 éves arab terrorista. Három járókelőt késelt meg a nyílt utcán, egyikük, a kétgyermekes Jotám Ovádjá belehalt sérüléseibe. A tizenéves merénylő egy közeli arab faluból származott, és gyilkolási szándékkal hatolt be a zsidó településre, átmászva a biztonsági kerítésen. Ovádjával egy játszótér mellett találkozott, amint a férfi, munka után, szokásos látogatására igyekezett a szüleihez. Miután kését többször áldozata felsőtestébe vágta, a kiskorú terrorista egy, a kiáltozásra otthonából kirohanó férfira támadt, ám ő ellökte magától. A merénylő ezután két további embert sebesített meg, mielőtt harmadik áldozata, már sérülten, előrántotta fegyverét, és rálőtt a támadóra. Az első, vállát érő lövés azonban nem tántorította el gyilkos szándékától a terroristát, és újra támadt, így végül a férfi további lövéseket adott le. A támadó belehalt sérüléseibe.

Jotám Ovádjá

A mintegy hétezer fős Ádám településhez közeli utakon már történt merénylet, ez volt az első eset azonban, amikor a falun belül gyilkolt egy terrorista. A település vezetése a már engedélyezett ezer lakás megépítésének felgyorsítását várja el válaszként a tragédiára: „Reméljük, hogy a kormány [az eset kapcsán] előmozdítja a projektet. Ez a barbár tettre adott valódi cionista válasz”- mondta a település egyik vezetője. Ovádját felesége, két kicsi gyermeke, valamint szülei gyászolják.

Ezzel szinte egy időben, vasárnap engedték szabadon a börtönből a nyolc hónapos szabadságvesztést követően Ahed Tamimit. A 16 éves lányt még decemberben tartóztatták le, nem sokkal az után, hogy anyjával és unokatestvérével együtt a falujuk környékének rendjét fenntartani hivatott izraeli katonákat provokált, majd pofozott és rúgott meg. A katonák – hogy a hadbíróságot elkerüljék – nem reagáltak az erőszakra. Az incidensről készített videofelvételen látható, hogy csak igyekeznek kitérni a bántalmazás elől, de nem ütnek vissza. A felvétel villámgyorsan elterjedt a közösségi médiában. A nyilvánosság felháborodását követően fogták el a három nőt.

Ahed Tamimi

Érdemes belegondolni abba, hogy milyen következménye lenne Amerikában, Oroszországban vagy Kínában annak, ha valaki rátámadna ét ütlegelni kezdene egy katonát.

Ahed, akit a fenti provokáción kívül az izraeli biztonsági erők kövekkel való megdobálásában is vétkesnek talált a bíróság, fellebbezett az ítélet ellen, és egyharmaddal való csökkentését szerette volna elérni, ám ezt, a lány veszélyességére hivatkozva, elrettentő példaként a bíróság megtagadta. Tamimi ezen felül rendszeresen uszít a zsidók ellen és terrorizmusra szítja az arabokat: „Erőnk a köveinkben van. Nekik kell felelősnek lenniük bármi, tőlünk eredő válaszért – legyen az késeléses támadás, öngyilkos robbantás, vagy kődobálás. Mindenkinek tennie kell valamit, és egyesülnünk kell, hogy átmenjen az üzenetünk – Palesztina felszabadítása.”- mondta egy beszédében. „Az ellenállás kitart, amíg a megszállást teljesen el nem töröltük” – mondta a lány a börtönből kilépve.

A biztonsági erők ezt követően két olasz és egy arab férfit fogtak el, akik a Betlehem melletti elválasztó kerítésre hatalmas, négyméteres portrét festettek a lány üdvözlésére. A maszkos „művészeket” a hattárrendőrség tartóztatta le és vette őrizetbe vandalizmusért. Nem sokkal később szabadon bocsátották őket, ám vízumukat bevonták, és ha 72 órán belül nem hagyják el a zsidó államot, kitoloncolják őket az országból.

Csütörtök éjjel a hónapok óta tartó gázai gyújtogatás mellett Jeruzsálemben tűz lobbant fel: egy arab férfi éjjel belopódzott egy izraeli szállóba, és felgyújtotta azt. Szerencsére az egyik vendég még ébren volt, ő riasztotta a tűzoltókat, és menekítette ki családját, ám mások, többek közt egy négytagú család tagjai súlyosan megsérültek.

Tűz Jeruzsálemben

A rendőrség a tanúvallomás alapján megtalálta és letartóztatta a kelet-jeruzsálemi illetőségű támadót, aki a szálló korábbi dolgozója volt, és később elfogták társát is, akivel a férfi megosztotta a gyújtogatás tervét, ám ő nem tett semmit annak megakadályozására.

Izrael-ellenes csoportok részéről a héten a tenger felől is támadás indult a zsidó állam ellen. Az izraeli hadsereg tengerészete egy európai hajót tartóztatott fel vasárnap, melynek célja az „izraeli blokád áttörése” volt Gáza partjainál. A kis flotta három hajóval indult útnak, ám egy már az út elején visszafordult, a második még nem közelítette meg a blokádot. A hajót a közeli Asdod városának kikötőjébe vontatták, és utasainak lehetőséget adtak arra, hogy ha bármiféle valós humanitárius segélyt szállítanak Gázába, akkor azt el is juttassák oda. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az izraeli hatóságok elkobozzák és eladják az „Al-Awda” (A visszatérés) névre átnevezett járművet, az így befolyt összeget pedig az arab terror izraeli áldozatainak támogatására fordítják majd.

Gázába indított hajó palesztin zászlókkal

A gázai blokádra azért van szükség, hogy a területet uraló Hámász ne importálhasson tengeri úton rakétákat, nehézfegyvereket, és más, terrortámadásokra használható anyagokat. Izrael minden humanitárius segélyt beenged az övezetbe. Korábban is próbálkoztak már európai baloldali csoportok a blokád áttörésére. Az Egyiptom felőli gázai határzárat ugyanezen csoportok nem ostromolják.

zsido.com

Megszakítás