Kisebbségben vannak, de nem hagyják magukat: egy Izrael-barát egyetemi csoport fellép a campusokon dívó Izrael- és zsidóellenes hangulatkeltés ellen.

Az amerikai campusokon uralkodó egyoldalú palesztinpártiság és Izrael-, sőt számos esetben nyílt zsidóellenesség viszonyai között kifejezetten bátornak is nevezhető az a kezdeményezés, amellyel a New Orleans-i Egyetem néhány hallgatója vág vissza a zsidó államot bojkottálni szándékozó BDS („Bojkott, kiválás és szankciók”) mozgalomnak.

Az Izrael szövetségesei nevű csoport tagjai egy olyan petíció támogatására gyűjtenek aláírásokat, amely felhívja a figyelmet a Palesztin Hatóság (PH) „emberi jogi visszaéléseire” palesztinokkal és izraeliekkel szemben. Ezenkívül elszámoltathatóságot követelnek a palesztinoknak szánt nemzetközi segélyek felhasználásáról, nehogy palesztinok vagy izraeliek üldözésére használják ezeket a forrásokat. (Emlékezetes, hogy az Európai Számvevőszék két éve 700 milliárd forintnyi EU-segély „eltűnéséről” számolt be, a pénzek nagy része valószínűleg a Hamasz terrorszervezet kezébe került.)

A magát palesztin- és zsidóbarátnak is tartó szervezet vezetője,  az egyébként afro-amerikai Chloe Valdary (képünkön) azzal magyarázta az akciót, hogy „kampányba kezdtünk a Palesztin Hatóságtól való szimbolikus elszakadásért.” Az Izrael szövetségesei nem bojkottálják a palesztin árukat az izraeli boltok polcain, ehelyett felszólítják a PH-t, hogy hagyják abba zsidók üldözésének bátorítását és finanszírozását, és szolidaritást vállalnak a palesztin szervek által üldözött, bebörtönzött foglyokkal: ellenzékiekkel, vallási kisebbségekkel, nőkkel, melegekkel. Valdary felháborítónak tartja azt is, hogy a Nyugat-parton (West Bank, azaz Ciszjordánia) 200%-kal nőtt az ún. becsületgyilkosságok száma, ez arra utal, hogy a PH által irányított területen nőtt a radikális iszlám befolyása.

A zsido.com többször is beszámolt a nyugati, többnyire baloldali értelmiség és muszlim aktivisták különös koalíciója által kezdeményezett Izrael-ellenes BDM-mozgalomról: a londoni tudományos bojkottról, a mozgalmárok aktuálpolitikai média-manipulációiról, részleges gazdasági sikereikről. A mozgalom kihasználja a „progresszív” nyugati akadémiai intézmények politikai korrektségének nyelvi és politikai normáit, és egyoldalú témafelvetéssel, Izrael-ellenes hangulatkeltéssel ágyaznak meg egyrészt a zsidó állammal szembeni gazdasági lépéseknek, másrészt a zsidó állammal szembeni kritikák kiélezésének, a gyűlöletkeltésnek.

Az amerikai egyetemeken annyira eldurvult a helyzet, hogy David Horowitz konzervatív publicista, író, a FrontPage Magazine főszerkesztőjének szervezésében néhány hete új kampány kezdődött a campusokon a jelenség visszaszorítására. A Zsidógyűlölet a campusokon szervezet első lépése az volt, hogy összeírta az amerikai egyetemek antiszemita incidenseinek Top 10-es listáját. Ezen nem szerepel ugyan a fent említett New Orleans-i egyetem, ellenben első helyen áll az elismert New York-i Columbia Egyetem, és követi őt számos „haladó”, „toleráns” hírben álló elit egyetem.

A listán szereplő egyetemek például a zsidó államot démonizáló „Izraeli apartheid hetet” tartattak a diákokkal, a campuson radikális szónokok uszíthattak Izrael szétrombolása mellett (miközben a szólás szabadságára hivatkozó Izrael-barát, vagy iszlámkritikus hangokat elfojtották), sőt, zsidó és/vagy izraeli diákok verbális zaklatását és alkalmanként bántalmazását is tűrték. Miközben a campusok szabályzatai egyértelműen tiltják az ilyen tevékenységet.

 

 

Kép forrása:

Fotó: United with Israel

 

 

 

 

Megszakítás