Nagy győzelmet könyvelhetnek el a zsidó állam termékeinek bojkottjáért nemzetközi kampányt folytató Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) szervezet aktivistái: a ciszjordániai Maale Adumim településen működő SodaStream italgyár bejelentette, bezárja az üzemet, és azt áthelyezi Izrael déli részébe, Negevbe. Történt ez dacára annak, hogy a vonatkozó nemzetközi egyezmény, az oslói megállapodás értelmében a West Bank C-zónája Izrael által adminisztrált területnek számít. A nemzetközi szervezetek azonban sommásan csupán Izrael által megszállt területekről beszélnek.

A BDS mozgalom egyik zászlóvivője az Oxfam International emberi jogi szervezet volt, amely kijelentette, nincs  megoldás addig, amíg a megszállt területen, ráadásul zsidó telepen, a szerintük illegálisan működő üzem be nem zár, a teljes terület pedig át nem kerül palesztin kézbe. A SodaStream szerint az áthelyezésnek nincs köze a BDS-hez, annak csak "üzleti okai" vannak, ám a BDS a saját sikereként ünnepli a lépést – valószínűleg joggal. A radikális baloldali, "anticionista", élesen Izrael-ellenes mozgalom közölte, hogy a nemzetközi nyomás miatt sok európai és amerikai kiskereskedő "ejtette" a céget.

A SodaStream ötszáz izraeli (zsidó és arab) és nyolcszáz palesztin munkást foglalkoztató üzem volt, amely a 20-30 százalékos munkanélküliség által sújtott Ciszjordániában a négyszeresét fizette a palesztin átlagbérnek, mintegy ötezer ember ellátásáról gondoskodva. A BDS szerint azonban nevetséges azt mondani, hogy a cég merő szívjóságból foglakoztatott palesztinokat (ezt nem is állította senki), és tagadták, hogy zsidók és palesztinok egyenlő bért kaptak volna. Daniel Birnbaum, a SodaStream elnöke mindenesetre közölte, munkásaikat visszavárják az új üzembe, az izraeli kormánnyal pedig meg akarnak állapodni arról, hogy a palesztin dolgozók munkaválallási engedélyt kapjanak. Birnbaum szerint cinizmus volt az Oxfam részéről az üzem bezárását, és ezzel több száz dolgozó munkanélküliségét követelni.

Emlékezetes, hogy az év elején Scarlett Johansson nyolc év után lemondott Oxfam-nagyköveti tevékenységéről, miután a szervezet bírálta, hogy szerepet vállalt a SodaStream egyik tévéhirdetésében, ő pedig nem értett egyet sem ezzel a bírálattal, sem Izrael bojkottjával (ezzel lényegében ő lett az első sztár, aki nyíltan kiállt Izrael mellett az ún. telepesvitában). Az egyébként amerikai zsidó Johansson közölte, ő a maga részéről egy demokratikus Izrael és Palesztina közti gazdasági és társadalmi együttműködés híve. A színésznőt tavasszal antiszemita támadások is érték szerepvállalása miatt.

A BDS mozgalom követelései jóval túlmennek a ciszjordániai terület átadásán: a palesztin hivatalos hátszéllel működő szervezet démonizálja, a dél-afrikai apartheidhez hasonlítja a zsidó államot, és követeli a palesztin menekültek korlátlan hazatérését izraeli területre, egy olyan lépést tehát, ami gyakorlatilag azonnal megszüntetné Izrael Államot a mai formájában. A nyugat-európai és amerikai bojkottmozgalmak még szélsőségesebbek: sok egyetemi campuson koalíciókat formálnak iszlamista mozgalmakkal is, és szabályos antiszemita megfélemlítő kampányokat folytatnak zsidó diákok ellen.

Megszakítás