Nemrég számoltunk be arról, hogy újra egyre aktívabbak az izraeli termékek bojkottjáért, Palesztináért nemzetközi kampányt folytató Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) mozgalom aktivistái. Az elmúlt napokban aztán bebizonyosodott, hogy az Izrael-ellenes, magukat "anticionistáknak" valló militánsok minden hazugságra képesek, hogy megerősítsék a zsidó állam elnyomó jellegéről szóló képet: ezúttal a tragikus fergusoni faji zavargásokat használták ki a saját céljaikra.

Mint ismeretes, az erőszakos utcai randalírozások azután törtek ki, hogy a Missouri állambeli St. Louis elővárosában, Fergusonban a nagyesküdtszék úgy döntött: bizonyítékok híján mégsem emel vádat az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztusban hét lövéssel megölt egy fegyvertelen fekete fiatalt, Michael Brown-t. Mint kiderült, Brown egy rablás után nekitámadt a rendőrnek, és megpróbálta elvenni a szolgálati fegyverét. A kisváros túlnyomórészt fekete közössége azonban nem látta bizonyítottnak az önvédelem jogát, úgy érezte, faji előítélet mozgatta az esküdtszék döntését, ezért napokig tartó, dühös zavargásokba, gyújtogatásokba, fosztogatásokba kezdtek. Az állig felfegyverzett rendőrség pedig kemény eszközökkel, könnygáz bevetésével lett úrrá a helyzeten.

A United with Israel beszámolója szerint a sokak által háborús zónának látott városkában aztán néhány BDS-akitivista elkezdte a "megszálló" rendőri alakulatokat az izraeli hadsereghez hasonlítani, Fergusont pedig a Gázai-övezethez. "Fergusontól Palesztináig, a megszállás bűn. Állj ellen az amerikai rasszizmusnak, bojkottáld Izraelt!" – kötötték össze az egyáltalán nem összeillő helyzeteket transzparenseiken. Mint a képeken is látható, volt, aki a következő táblával vonult: "A palesztin nép tudja, mit jelent, ha valakit az etnicitása miatt, fegyvertelenül lőnek le." Volt kommentelő, aki a Facebookon megjegyezte: milyen érdekes, hogy nem a Krímhez, Honk Konghoz, Bagdadhoz vagy Moszulhoz hasonlították a "megszállást". A lap szerint szinte divatossá vált az összehasonlítás, egyre többen látták úgy, hogy Fergusonban már az ember bőrszínéért is lelőnek valakit.

Az Izraelt korántsem csak a ciszjordániai területek vagy a kormány telelüléspolitikája miatt bojkottálni szándékozó mozgalom a kereskedelmi mellett (ld. SodaStream) elsősorban az akadémiai szférát célozta meg, és ebben számos "sikert" is felmutathat: baloldali, "anticionista" professzorok (zsidók is) látványosan tartják a távolságot a zsidó államtól, aláírásokat gyűjt, és politikailag inkorrektnek minősítik a campusokon az Izrael melletti kiállást. Az Honestreporting.com írása szerint jól dokumentálható, hogy a BDS mozgalom valójában elsősorban antiizraeli propagandát gyárt és terjeszt. Izrael gazdasági, kulturális és akadémiai bojkottjának valójában nincs más hatása, csak a zsidó állam (további) nemzetközi befeketítése. Ahogy az egyik diékcsoport nyíltan meg is fogalmazta, a BDS "nem elv, hanem taktika" – éspedig a gyűlöletkeltés taktikája, nem a megértés és a béketeremtés taktikája.