Nagyon fontos, hogy Izrael állama és népe tartsa a kapcsolatot a diaszpórában élő zsidósággal, különös tekintettel a holokausztot túlélőkre – mondta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete az MTI-nek azután, hogy hanuka alkalmából egy 106 éves holokauszt-túlélőt köszöntöttek zsidó szervezetek csütörtökön Budapesten.

Hangsúlyozta: támogatni kell azt a generációt, amely túlélte a vészkorszakot, azért is, mert egyre kevesebben vannak, akik a holokauszt borzalmairól beszélni tudnak. Emlékeztetett rá, hogy a hanuka a szabadság ünnepe, arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kisebbség győzedelmeskedett a többség fölött. Rámutatott: a túlélők keresztülhúzták a nácik számításait, mert egy olyan korszaknak a ma is élő tanúi, amelyben meg akarták őket gyilkolni.

Szabó György, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt az MTI-nek, hogy az egész társadalomnak szüksége van fényre, hogy "lássuk, mi történt a múltban", és "ez ne történhessen meg újra". Nagy jelentősége van annak, hogy él közöttünk néhány olyan ember is, aki már felnőtt volt a holokauszt alatt, "ami megdöbbentő tény".

Kijelentette: az ő életük a bizonyíték azoknak a náci, újfasiszta elemeknek, akik még a parlamentben is ott vannak, és azt mondják, hogy "nem történt meg vagy nem úgy történt meg" a vészkorszak. Beszámolt arról, hogy jelenleg Magyarországon 21 száz év fölötti holokauszttúlélőt tartanak számon.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke rámutatott: a hanuka a fényt és a szabadságot jelenti a zsidóságnak, és mindkettőnek szimbolikus jelentése van, "amit nem is kell magyarázni".

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Mazsihisz) vezető rabbija azt mondta: a hanuka nyolc napja alatt mindennap eggyel több gyertyát gyújtanak, ami azt fejezi ki, hogy "mindig előre kell haladni", és azt is látni kell, hogy "amit tegnap tettünk, az nem elég, és holnap még többet kell tenni". A zsidóságban a hagyomány átadásának fontos szerepe van – tette hozzá.

Deutsch László, az ünnepségnek helyet adó Mazsihisz Szeretetkórház főrabbija felidézte: hanukakor arra emlékeznek a zsidó közösség tagjai, hogy a hatalmas túlerőben lévő szír-görög csapatokkal szemben a Júdás Makkabeus vezette kis zsidó sereg győzedelmeskedni tudott, i. e. 165-ben visszafoglalta Jeruzsálemet, és sorra felszabadították a Szentföld városait, falvait.
Hanuka annak állít emléket, hogy a zsidó szabadságharcosok a jeruzsálemi szentély visszafoglalásakor azt újraszentelték, és szerettek volna a menóra mécseseiben újból fényt gyújtani. Ehhez csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, de az végül nyolc napon át világított.

Kitért rá, hogy a hanuka lángjait a vészkorszakban a gettókban is meggyújtották, a hagyományokat pedig a kórházukban is igyekeznek továbbéltetni.

MTI/Híradó 

Megszakítás