Dobos-Kufcsák Judit
Dobos-Kufcsák Judit

Nemrég a ros hásánái ételek jótékony hatásairól kérdeztük Dobos-Kufcsák Judit dietetikus, táplálkozástudományi szakembert, most jom kipur közeledtével pedig a böjtről kérdeztük.

Ez nem egészségügyi állásfoglalás, és nem helyettesítheti a szükséges orvosi konzultációt, valamint a megbeszélést egy, a témát jól ismerő rabbival. Bármilyen kérdéses helyzetben konzultáljon orvosával és rabbijával.

Tudnivalók az ünnepről

Jom kipur a zsidóság legszentebb ünnepe és egyben az egyetlen tórai eredetű böjtnap. Az ünnep alkalmával 25 órán át nem fogyasztanak a zsidók sem ételt, sem italt. A nap célja engesztelést szerezni az elmúlt év bűneire, nem csak megtéréssel, de elhatározással fordulva az Örökkévaló felé. Az evés és ivás mellett egyéb tilalmak is életbe lépnek ezen a napon, például a mosásnak és mosdásnak, a test kenésének, bőrből készült cipő viselésének és a házaséletnek a tilalma. 

Készüljön fel velünk jom kipurra

Tanulási célból is érdemes kitölteni a kvízt. Vajon tudtunk olyat írni, amit eddig nem tudott?

Milyen böjtök ismertek?

DKJ: A böjtölés évezredek óta része a különböző kultúráknak. Mivel rengeteg formája, verziója létezik, ezért nehéz összefoglalóan a böjtről beszélni. Vannak rövidebb-, és vannak egészen hosszú időn keresztül tartó böjtök, valamint a megvonás szigorúságát tekintve is vannak fokozatok, például: amikor csak valamilyen élelmiszercsoportot hagy el a böjtölő (például a húsféléket), vagy amikor semmilyen szilárd ételt nem fogyaszt, csupán leveket és folyadékot, legszigorúbb esetben pedig a folyadék fogyasztása is tilos.

Valóban lehet méregtelenítő hatása a böjtnek?

DKJ: Sok tévhit kering azzal kapcsolatban milyen egészségügyi hatásai vannak az ételek, italok megvonásának a szervezetre. Le kell szögezni, hogy méregtelenítő, tisztító hatása nincs a böjtölésnek, azonban ezt a feladatot látja el a: vese, máj, gyomor-és bélrendszer.

A vallási célú böjtöknek elsősorban valóban nem is ez a célja, hanem a lélek megtisztítása, a befelé figyelés, elcsendesedés. Ezzel együtt, amennyiben valaki a nyugati, civilizált országok étrendjére jellemzően, az év nagy részében túlzott mennyiségeket, jellemzően magas zsír-és cukortartalmú, többszörösen feldolgozott élelmiszereket fogyaszt, egy-egy rövidebb böjtnek akár még lehet is kedvező hatása az emésztőrendszer tehermentesítése révén.

Jom kipurkor a zsidók sem ételt, sem italt nem fogyasztanak. Milyen tanácsot adna a böjtöt tartók számára?

DKJ: A teljes élelem-, és folyadékmegvonással kapcsolatban fontos kiemelni, hogy ez egy igen szigorú böjtnek számít.

Étel nélkül egy felnőtt ember viszonylag sokáig képes túlélni, azonban víz nélkül ez az idő mindössze pár nap.

Mivel a test 60-70 százalékát víz adja, elengedhetetlen a megfelelő és folytonos folyadékpótlás. A 25 órán keresztül tartó folyadékhiány még az edzettebb, felnőtt szervezetet is megviselheti. Érdemes ilyenkor elkerülni a nagy melegben, tűző napon tartózkodást, illetve a megerőltető tevékenységeket, intenzív testmozgást, hiszen ezek tovább emelik a folyadékszükségletet az izzadás révén. (A zsinagógába való séta, nem tartozik a megerőltető tevékenységek közé egy egészséges ember számára. – szerk.)

Sófár, imakönyv, méz
újévi szimbólumok, fotó: freepik

Kiknek nem ajánlott a böjt megtartása?

DKJ: A kiszáradás veszélye miatt nem javasolt folyadékmegvonást alkalmazni gyermekek, illetve idős emberek esetében, mivel ők külön rizikócsoportot képeznek ebből a szempontból. Az ételmegvonást pedig kerülniük kell a várandós és szoptató kismamáknak, a cukorbetegeknek, illetve az egyéb szénhidrát-anyagcsere betegségben szenvedőknek, az epebetegeknek, refluxosoknak, gyomorfekéllyel élőknek, illetve a súlyosan alultáplált betegeknek (pl.: daganatos megbetegedések esetén). Természetesen minden további esetben is kerülni kell a böjtöt, amennyiben a kezelőorvos így látja jónak.

A zsido.com ajánlása

Sokat könnyíthet a böjtön, ha az előző napokban nagyobb figyelem kerül a folyadékbevitelre és csökken a folyadék elvonó anyagok, például a koffein és az alkohol fogyasztása. Emellett a böjtöt megelőzően érdemes könnyű, nem túl zsíros ételeket enni és tartózkodni a túlzottan sós ennivalók fogyasztásától. 

Mit eszünk, amikor nem eszünk? – a zsidó böjtök gasztronómiája

Elmondjuk mit érdemes enni böjt előtt és, hogy mit tegyen mikor véget ér a böjt.

A betegek és a várandósok számára ajánljuk azt az összefoglalót, amelyben Oberlander Báruch rabbi nyújt útmutatást a jom kipuri böjt kapcsán.

Hogyan böjtöljenek a betegek és a várandós asszonyok Jom kipurkor?

Általános szabályok várandós nők számára Jom kipur napján Figyelmeztetés: Ezek a szabályok kizárólag olyan nőkre vonatkoznak, akiknek nincs semmiféle egészségügyi problémájuk, és korábban sem tapasztaltak egészségügyi problémákat böjtölés után. Amennyiben ilyen jellegű problémák fennállnak, egy megfelelően képzett rabbival kell konzultálni. Igyon mintegy négy liter vizet a böjt előtti napon, elnyújtva az egész nap során. Az … Olvass tovább

Könnyű böjtöt és jó bepecséltetést kíván a zsido.com szerkesztősége.