A felháborító kijelentés a keddi capitoliumi tüntetésen hangzott el.

Kedden, a leköszönő Donald Trump amerikai elnök támogatói, közöttük furcsa jelmezeket viselő emberek gyűltek össze Washingtonban, a Capitoliumnál. A Trump mellett tüntetők előtt Mary Miller kongresszusi képviselő – aki Trumphoz hasonlóan megkérdőjelezi a választások eredményét – a következőket mondta:

„Ha megnyerünk néhány választást, akkor is veszíteni fogunk, hacsak nem nyerjük el a gyermekeink szívét és gondolkodását. Ez a csata. Hitlernek egy dologban igaza volt: azt mondta, akinek fiataljai vannak, annak van jövője. Töltsd meg a gyermekeid elméjét az igazzal, a helyessel és a nemessel, akkor legyőzhetik a gonoszt a jóval, mert képesek különbséget tenni a jó és a rossz között.”

A megdöbbentő hasonlatról egy egyetemi joghallgató, Margot McGowan Stabler készített véletlenül felvételt, melyen látszik, hogy a lányt is teljesen sokkolták az elhangzottak. A videó terjedésével egyre többen ítélik el a képviselőt, s szólítják fel bocsánatkérésre. Azonban eddig Miller nem reagált nyilvánosan az általa elmondottakra.

A Rágalmazás Elleni Liga (ADL), nemzetközi jogvédő szervezet elnöke, Jonathan Greenblatt a következőt írta: „Hitlernek semmiben sem volt igaza. A nevére való hivatkozás itt, vagy bármilyen más összefüggésben felettébb sértő és tiszteletlen azokkal a milliókkal szemben, akik a náci rezsim gyűlölettel teli népírtásának áldozatai voltak. A bocsánatkérés a legkevesebb, amit a választóinak és a hazának tehet.”

Betty Ehrenberg, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy „az effajta gyűlölettel teli retorika elfogadhatatlan egy megválasztott tisztviselőtől, akit arra választottak meg, hogy a szabadság, a demokrácia és az egyenlőség mellett álljon ki. Szégyellje magát Miller kongresszusi képviselő.”

Az esetről értesülve, szerdán J.B. Pritzker, Illinois Állam kormányzója egy független sajtótájékoztatón egyenesen „felfoghatatlannak és undorítónak” nevezte a kongresszusi képviselő kijelentését. Greenblatthoz hasonlóan ő is kiemelte, hogy Hitlernek nem volt igaza semmiben, továbbá, hogy ilyenfajta retorikának nincs helye a politikában.

A 61 éves Mary Miller, a republikánus párt tagja, az Illinois-i 15-ös számú kongresszusi választókerület képviselője, akinek szűkszavú, angol nyelvű Wikipedia cikkében már ott éktelenkedik a legkevésbé sem szalonképes hasonlata. Reméljük, hogy a képviselőasszony mihamarabb bocsánatot kér, és a jövőben valódi érdemei is lesznek, amivel ki tud tűnni.

 

Miller beszédének részletéről szóló videó ide kattintva tekinthető meg.

 

Cseh Viktor

 

Források:

 

www.vosizneias.com

www.nbcchicago.com