A floridai Orlando holokauszt múzeuma mindössze 650 négyzetméteres alapterületen mutatja be a múlt eseményeit. A Holocaust Memorial Resource and Education Center of Florida az elmúlt három évtizedben így is a térség egyik meghatározó intézményévé vált. Azok a környékbeliek, akik ez idő alatt jártak általános- vagy középiskolába, nagy valószínűséggel kapcsolatba kerültek a múzeummal, illetve annak programjaival – írja tudósításában a jta.org.

Most azonban eljött az idő a fejlődésre és a bővítésre, a múzeum a belvárosba költözik, része lesz Orlando „kulturális főutcájának”, ahol művészeti, tudományos és történeti múzeumok szomszédja lesz. A reményről és az emberiességről elnevezett új múzeum hatalmas tárháza lesz a túlélők emlékeinek, amelyeket több mint 115 ezer órányi videó anyagból válogatták ki. Az építészeti terveket a napokban mutatták be.

Koncentrációs táborban lettek barátok, 80 év után véletlenül találkoztak

A két férfi együtt raboskodott egy koncentrációs táborban, a felszabadulás után pedig elváltak útjaik.

A múzeum közleménye szerint ez az első alkalom, hogy az USC Shoah Foundation (ők állították össze a bemutatandó „szóbeli történelmi” tartalmat) együttműködik egy holokauszt-múzeummal az állandó kiállítás megtervezésében és megvalósításában. Az alapkőletételére várhatóan 2023 végén kerül sor.

A központot egy holokauszt túlélő, Tess Wise alapította a ’80-as években.

„Az eredeti múzeumunk, amelyet édesanyám alapított, egy túlélő tapasztalatán alapult”

– nyilatkozta Ellen Lang, Tess Wise lánya, majd hozzátette, úgy érzik sokkal szélesebb kontextusban is képesek már elmondani ezt a történetet, megtartva az eredeti értékeket. Az intézmény munkatársai arra számítanak, hogy jóval több diák keresheti majd fel őket az új helyen, ami hatszor nagyobb területen jön létre.

Az elmúlt években óriási növekedés volt tapasztalható a zsidóság lélekszámában Orlando délnyugati részén, új zsidó iskolák és zsinagógák jelentek meg. Egy felmérés szerint több, mint 50 ezer zsidó él itt. A cikk azonban felhívja a figyelmet arra, hogy Floridában is jelen van az antiszemitizmus, a közelmúltban utcai inzultusra is sor került.

Címlapkép: Holocaust Memorial Resource and Education Center of Florida

Megszakítás