Az öt év alatt megvalósuló, elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre szánt 110 millió sékeles (11 milliárd Ft) beruházástól a turizmus fellendülését várja a kormány – írja a Times of Israel.

 

 

A vasárnap jóváhagyott program a tervek szerint jelentősen megnöveli a Jeruzsálem óvárosában található Siratófalhoz érkező látogatók számát. A pénzből jut a tömegközlekedés jobbítására, oktatási programok fejlesztésére és a már megkezdett beruházások folytatására. Az anyagi hátteret a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a Védelmi, az Oktatási, a Gazdasági, a Turisztikai, a Közlekedési, a Belbiztonsági, a Bevándorlási, a Tudományügyi, a Kulturális és Sport-, továbbá a Belügyminisztérium biztosítja. A beruházás kezdeményezője maga a miniszterelnök, Náftáli Bennett volt.

„A Siratófal a zsidó nép egyik legszentebb és legfontosabb helyszíne, melyet milliók látogatnak meg a világ minden tájáról minden évben. A most jóváhagyott öt éves program során elvégezzük a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, melyek még több látogató érkezését teszik lehetővé” – mondta Bennett.

A beruházás költségvetésében nem különítettek el pénzt az úgynevezett „Siratófal kompromisszum” megvalósítására, melynek keretében bővítenék a nem ortodox szertartásoknak fenntartott területet. A miniszterelnök és Mátán Káháná vallásügyi miniszter a híradások szerint úgy határozott, hogy az igen nagy tiltakozást kiváltó tervet egyelőre jegelik. Az előző, Netánjáhu vezette kormány ugyanezt tette 2017-ben.

Amíg Izraelben igen csekély a konzervatív és reform irányzatok támogatottsága, addig az Egyesült Államokban milliók tartoznak nem-ortodox zsidó közösségekhez, melyek hosszú ideje igyekeznek nyomást gyakorolni a mindenkori izraeli kormányra, hogy a saját vallási igényeiknek megfelelően végezhessenek szertartásokat a Siratófal előtt. Erre jelenleg a fal déli részén, egy kis méretű, elkülönített helyen van lehetőségük. 2016-ban Netánjáhu beleegyezett egy kompromisszumos megoldásba, de egy évvel később a háredi pártok követelésére elállt a terv megvalósításától.

A Siratófal annak a közel fél kilométeres támfalnak egy rövid, 57 méteres szakasza, melyet Heródes király építtetett mintegy kétezer évvel ezelőtt, amikor kibővítette a Szentélynek helyet adó Templom-hegyet. Mivel számos rabbi tiltja a templom-hegyi zarándoklatot, a legtöbb zsidó számára ez a helyszín jelenti a legszentebb zarándokhelyet.

A Siratófalról szóló sorozatunkat a következő linkeken találják:

A Siratófal története

A Siratófal kövei

Kívánságcédulák a Siratófalban

A Siratófal élővilága

Ima a Siratófalnál

Kis-Siratófal 1.

Kis-Siratófal 2.