Látványos ünnepség keretében fejezték be annak a hat Tórának az írását, melyet a chilei üzletember és közismert filantróp, Leonardo Farkas adományozott a nemzetközi Chábád mozgalomnak. A collive.com híradása szerint az ünnepségen, melyen több ezer ember vett részt, fellépett a haszid zenei világ két sztárja, Avraham Fried és Chaim Fogelman is.

Az eseményre a Crown Heights-i közösség tagjain kívül hivatalosak volt a Kinus Hasluchimra, a nemzetközi küldött találkozóra érkező rabbik és közösségi vezetők is. A Tórákat hagyományos módon, énekelve és táncolva vitte a több ezer fős tömeg az Eastern Parkway-en végig a 770-es számban található Chábád központba.

A Tórákat adományozó Leonardo Julio Farkas Klein erdélyi zsidó szülők gyermeke, akik 1939-ben menekültek Dél-Amerikába. Leonardo 1967-ben született, tanulmányait a Santiagói Egyetemen végezte, majd az Egyesült Államokban dolgozott zongoristaként és komoly nevet szerzett magának a show bizniszben. Édesapja halála után visszatért Chilébe, ahol átvette a családi vállalkozás vezetését.

Farkas3

Hazájában nagy népszerűségre tett szert a szegényebb néprétegek körében nagyvonalú adományaival éppúgy, mint a chilei elittel szembeni kritikusságával. Számos szociális és oktatási program támogatója és March of the living szponzora. Bár esélyesnek tartják, nem indult az elnökválasztáson, mint mondja: gyűlöli a politikát.

2010-ben 10-10 ezer dollárral támogatta a föld alatt rekedt 33 chilei bányászt és családjaikat. Ennek kapcsán adott interjút a HVG-nek, melyben vallási kötődéséről is kérdezték: „Templomba járó zsidó vagyok, tartom az ünnepeket. Dédapámék Erdélyben még pajeszos, kaftános zsidók voltak, részben nagyapámék is. Az egyik ág szatmári, a másik kolozsvári. Az ő hagyományaik köteleznek, tartom magam a tradíciókhoz.”

Farkas7

Ugyanitt beszélt arról is, hogy jövedelmének 20 százalékát mindig jótékonyságra fordítja: „Tudom, hogy a Jó elnyeri jutalmát, és minél több jót teszek, az Isten – vagy talán elhalt, megölt őseim onnan Fentről  – annál több, annál értékesebb ajándékkal halmoznak el.” 2009-ben ez a 20 százalék 20 millió dollárt jelentett, amit jótékony célokra fordított Chilében. „Isten sokat adott nekem, úgyhogy én duplán adok.” – szokta mondani az üzletember.

Farkas előszeretettel adományoz Tórákat. 2013-ban négy Tórát adományozott a Siratófalnál, 2014-ben pedig a March of the living programon holokauszt túlélők részvételével, Auschwitz-Birkenauban fejezték be az általa adományozott Tóra írását. A most befejezett tekercsek nem maradnak Crown Heigths-ban: a világ hat különböző pontján fogják őket elhelyezni egy-egy Chábád központban.