Az Egyesült Államokban a szövetségi bíróság igazat adott a hászid rendőrnek, akit azért rúgtak ki a new yorki rendőrségtől, mert nem volt hajlandó levágni a szakállát. Fishel Litzman vallási diszkrimináció miatt fordult a bírósághoz.

Bár Litzman kiemelkedő eredménnyel végezte el az akadémiát, rendszeresen figyelmeztették, „külsejének ápolatlansága” miatt. Litzman újra meg újra elmagyarázta: a rendőrség által megkívánt 1 milliméteres szakáll nem egyeztethető össze vallási meggyőződésével.

A New York Daily News hírei szerint Harold Baer szövetségi bíró pénteki döntése után a hászid rendőrt napokon belül visszahelyezik az állományba. A 39 éves Litzman 2012. júniusában rúgták ki munkájából, egy hónappal azután, hogy végzett a Rendőr Akadémián. Ekkor indított szövetségi polgárjogi pert a New yorki rendőrség, New York városa és Reymond Kelly rendőrfőnök ellen.

A bíró utasította Litzman jogi képviselőjét, hogy 10 napon belül nyújtsák be javaslatukat. Litzman ügyvédje, Nathan Lewin elmondta: javaslatukban Litzman visszavételét fogják kérni. Lewinnek nem ez az első „szakáll-ügye”, ő volt az, aki korábban többször pert nyert vallásos zsidók képviseletében az Egyesült Államok hadserege ellen. Lewin úgy gondolja, ezzel a perrel végre véget érhet a New yorki rendőrség diszkriminációja, ami a vallásos rendőröket sújtja.

Elbocsátása óta az ötgyerekes Litzman mentősként dolgozott. Egy interjúban elmondta, hogy a céljai változatlanok: szeretne visszakerülni az akadémiára, hogy teljesíthesse, amit mindig is szeretett volna.

forrás: collive.com

Megszakítás