Már csak pár nap választ minket hanukától, a fény ünnepétől, amikor megünnepeljük a kevesek győzelmét a sokaság fölött. Ebben az évben is változatos programokkal várják az érdeklődőket városszerte. Összeállításunkból betekintést nyerhet az EMIH és a magyarországi chábád mozgalom programjainak kínálatába.

Gyerekek hanukája

Az Alef Kids idén két helyszínen is várja a gyerekeket hanukai mulatságra. Bozóki Anitát, az Alef Alapítvány koordintorát az ünnepi programokról kérdeztük.
„Egyre rövidülnek a nappalok, és közeleg az igazi tél, de az Alef Kidsben már régóta készülünk a Fény Ünnepére. Az Óbudai Zsinagógában fergeteges családi programmal várunk kicsiket és nagyokat december 1-jén vasárnap 10 órától 13 óráig! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét kipróbálhatjátok ügyességeteket SEGWAY-en!  És természetesen lesz közös fánkdíszítés, ünnepi játékok, kézműveskedés, vattacukor és ajándékok is. A hanukai történetet izgalmas árnyjátékkal mutatja be a Soup Színház. Lesz ismét tombola fantasztikus díjakkal, a főnyeremény: családi belépő a Mini City-be.

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több család választ minket az általános iskolai hit- és erkölcstanoktatás keretében. A karneválon vendégül látjuk a különböző iskolákban hittanra járó gyermekeket, megtekinthetitek hanukai alkotásaikat, melyekből kiállítást szervezünk.
Nagy megtiszteltetés, hogy az ünnep utolsó estéjén a hanukai lángokat az Alef Kids gyerekei lobbanthatják fel a Nyugati téri óriás-menórában. Friss, meleg fánkkal, ajándékokkal, sok meglepetéssel, közös énekléssel, és Sabbathsong koncerttel, tombolával várunk Benneteket december 4-én, 18 órától a Nyugati téren!”

Jégre visszük a menórát

Már hagyomány hogy az ünnep egyik estéjén miénk a jég! Szombat este 20 órától a Városligeti Műjégpályán minden a hanukáról szól: ünnepi zene, gyertyagyújtás és fánk melegíti át a fagyos éjszakát. A helyszínen lehetőség van korcsolyabérlésre is! Jegyek elővételben már kaphatóak a Károly körúti Keren Or központban 1000 Ft-ért, vagy megvehetőek a helyszínen 1400 Ft-ért.

Hanuka a Nyugati téren

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a köztéri hanukai gyertyagyújtást a Nyugati téren. Az ünnep minden estéjén, pénteket kivéve 18 órától kezdődik az ünneplés. Minden este friss fánkkal és élő zenével várják az ünneplőket: a Sabbathtsong együttes és Yaakov Azulay részvételével. Az ünnepségen a hanukai lángokat a közösség rabbijai, Oberlander Báruch, Köves Slomó, Raskin Smuel és Glitzentsein Sámuel lobbantják lángra. Az esemény díszvendégei: Hegedűs D. Géza színművész, Fischer Iván karmester, Váncsa István újságíró, Gárdos Péter, filmrendező, Székhelyi József, színművész, Heller Ágnes, filozófus, Farkasházy Tivadar, újságíró és Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Részletes program

Hanna hanuka

A Hanna klub hanukai estjén minden a gyertyagyújtás körül forog majd. A program központi témája az egyik női micva, a szombati és ünnepi gyertyagyújtás, valamint a hanukai fények lesznek. Emellett ünnepi díszeket is készíthetnek a résztvevők. A kóser svédasztalon pedig hagyományos hanukai finomságok is felbukkannak majd.

Öröm az utcán

Bár a menóra lángjait mindenkinek a saját otthonában kell meggyújtani, a közösségi gyertyagyújtás nem új keletű szokás. A Sulchán Áruch azt mondja (Orách chajim 671:7.), hogy elfogadott szokás a zsinagógában meggyújtani a lángokat és áldást mondani rájuk, még akkor is, ha ezzel senki nem teljesíti ténylegesen a micvát – ezzel ugyanis emlékeztetik az embereket az ünnepre és a gyertyagyújtásra.

Az első köztéri menórát 1975-ben állította a San franciscoi chábád közösség. Menachem Mendel Schneerson, a Lubavicsi Rebbe rendkívül fontosnak tartotta ezeket a közösségi gyertyagyújtásokat, amik kiegészítették az 1973-ban indított kampányát. Ennek keretében minden évben családok tízezreihez juttatnak el hanukai gyertyákat. A magyarországi chábád mozgalom 1998-ban csatlakozott a programhoz, mára már két városban, Budapesten és Debrecenben is állítanak köztéri menórákat.

Oberlander Báruch rabbi a köztéri gyertyagyújtásokról szóló tanulmányában (A köztéri gyertyagyújtás háláchikus háttere – emlékezés a csodára, nyilvánosan; Egység magazin 74. szám) arról ír, napjainkban sokkal fontosabb emlékeztetni az embereket az ünnepre, mint a régi időkben: „Ha ez volt érvényben, akkor, amikor az emberek a zsinagógákból hazamentek és meggyújtották a saját gyertyáikat, akkor mennyivel inkább érvényes ez napjainkra, amikor sajnos nagyon sok zsidó már elfelejtette a hanukai gyertyagyújtás micváját. Így még inkább helytálló a köztéri gyertyagyújtás és áldásmondás szokása, hogy ezzel hirdessük a csodát és emlékeztessük a zsidókat erre a nagyszerű micvára és megtanítsuk nekik, hogyan kell elmondani az áldásokat.”

A hanukai gyertyagyújtás egyike azoknak a zsidó szokásoknak, amiknek egyetemes üzenete van. „Hanukának van egy nagyszerű és nagyon fontos tanulság, ami a nem zsidóknak is szól, ez pedig a vallásszabadság, hogy a spritiuális és lelki vallásgyakorlást nem lehet elnyomni; ez pedig szintén nagyon fontos micva: hogy a fény legyünk a népek között” – állítja Oberlander rabbi.

Megszakítás