A franciaországi zsidóság egy része az egyre súlyosabb incidensek hatására sem hagyja el az országot, inkább biztonságosabb negyedekbe költözik, ahol virágzik a zsidó élet. De meddig lehet visszavonulni?

A Franciaországban élő zsidókat sújtó erőszakról és az ezzel járó félelemről már többször beszámoltunk. Szerencsére Párizs egyik elővárosában még található egy békésnek mondható sziget  – nem messze a Diadalívtől -,  ahol nyitva lehet hagyni a zsinagóga ajtaját és lehet kipát viselni az utcán is – olvasható a jta.org tudósításában.

Neuilly-ben nincsenek katonák a zsinagógák környékén és járőrök az utcákon. A hatvanötezres városrészben több zsidó iskola is van, nyolc kóser üzlet és legalább ennyi kóser étterem. Olyan sokan járnak zsinagógába, hogy reggel két körben zajlik a szertartás.

Ez persze egy tünet, ennek a városrésznek a zsidósága azért gyarapszik, mert máshonnan menekülnek. Sokan külföldön, például Izraelben telepednek le. A franciaországi zsidó közösség a II. világháború utáni legsúlyosabb krízisével néz szembe – olvasható a cikkben.

A zsidók elleni erőszakos támadásokat túlnyomórészt muzulmán szélsőségesek követik el. A „belső alija”, tehát a zsidók biztonságosabb negyedekbe költözése csaknem 60 ezer embert érint a nagyjából félmilliós franciaországi zsidóságon belül. Ezzel párhuzamosan teljes negyedekből tűnnek el a zsidók, ilyen La Courneuve is, ahol 25 éve még 4 ezer zsidó lakott.  Ma ott tart a helyzet, hogy a megmaradt ortodox rabbinak komoly erőfeszítésébe kerül 10 férfi összegyűjtése az imához. Saint-Denis-ben is több ezer zsidó élt korábban. Most nagyjából 100 család tart ki, a zsinagógájuk ellen folyamatosan követnek el támadásokat.

zsido.com

Kép: jta.org