A szabadság ellenségei – Bűnbakképző ideológiák, antiszemita összeesküvés-elméletek és ellennarratívák címmel tartott konferenciát a Political Capital és a Szombat folyóirat. 

A Brit Nagykövetségen tartott kétnapos rendezvényen közéleti szereplők, szakpolitikusok, újságírók és a zsidó közösség különböző szereplői is megszólaltak. Szó esett a gyűlöletbeszéd különböző formáiról, jogalkotási lehetőségekről, valamint oktatási és politikai stratégiákról is

„Sok hasonló konferencia zajlott mostanában, de nem lehet eleget beszélni arról, mit tehetünk a gyűlölet és a kirekesztés ellen” – mondta Köves Slomó rabbi a konferencia megnyitóján elhangzott beszédében. A felelősségvállalás, a felelőségi körök és a feladatok tisztázása kapcsán idézte a középkori zsidó filozófust, Slomo ibn Gvirolt: „Keresd azt, ami a saját felelősséged, és hagyd azt, ami más felelőssége. Mert ha hagyod azt, ami más felelőssége, meg fogod találni azt, ami a te felelősséged.” Három felelősségi kört határozott meg: politikusokét, a társadalomét és zsidó közösségét. Ez utóbbi kapcsán négy konkrét feladatot sorolt fel. Elsődleges fontosságúnak jelölte a zsidók pozitív identitását, hogy zsidóságukat ne csak az antiszemitizmus elleni küzdelmen és kirekesztettségen keresztül éljék meg – ez ugyanis vélemény szerint zsákutca. Második feladatként említette, hogy a zsidók csak azokban a témákban lépjenek fel zsidóként, amelyek közvetlenül a közösséget érintik. Ugyanakkor ezekben az ügyekben fontos, hogy egységesen és markánsan lépjenek fel a jogállam keretein belül. Utolsó feladatként az oktatásban és a társadalmi kommunikációban való aktív részvételt jelölte ki.

Jonathan Knott, Nagy-Britannia budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a tolerancia minden civilizált társadalomban elengedhetetlen, így a brit értékek is ezen alapulnak.
 

TEV: „Zsákutcás a gyűlölet elleni jogalkalmazás”

 Munkaebéden találkoztak egymással a kormány képviselői és a Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevői.

A találkozó központi témái az oktatással kapcsolatos ügyek, ezen belül is a kerettantervet érintő kérdések voltak. A megbeszélésen a Tett és védelem alapítvány képviseletében, Bodnár Dániel összegezte az Alapítvány által edig kifejtett jogvédő munkát, melynek legnagyobb akadálya „nem a jogszabályok, hanem a zsákutcás jogalkalmazás.” Ennek kapcsán esett szó a politika felelősségéről mind az antiszemitizmus, mind az az elleni küzdelem ügyében. Az egyeztetés lezárásaként a közelgő Holokauszt emlékév kapcsán felmerülő kérdések kerültek terítékre, amelyek a következő ülés központi témáját adják majd.

Megszakítás