A Maharsha zsinagóga a holokauszt idején megrongálódott, a háború után raktárnak használták, mint annyi más megmaradt zsinagógát a mai Ukrajna területén. Jövőre már Tóra-tekercs is érkezhet a megújuló épületbe.

Az Osztrohban tallálható zsinagógában 2016-ban indult el a felújítás, amelyet egy helyi aktivista vezetett. 2017 márciusában készült el az új tető. A szűkös anyagi források ellenére a mennyezet több mint felét és a falak kétharmadát bevakolták, az ablakok többségét kijavították – számoltunk be róla nyáron.

Nagyon sokan voltak jelen a régen várt eseményen, eljöttek az Egyesült Államokból és Izraelből is – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában. Bár a mezüze már a helyén van, még nagyon sok feladat vár a helyi zsidó közösségre, hogy teljesen helyreállítsák az épületet.

Eddig nagyjából 200 ezer dollárt költöttek a zsinagógára, aminek pár éve még részben a teteje is hiányzott. Osztrohban számos jelentős rabbi élt az elmúlt évszázadokban, akiknek a sírjai is itt találhatóak, ezek gondozása a megmaradt közösség feladata.

Egy ideiglenes kiállítás is nyílt az épületben, ahol a vendégek megnézhették a felújítás történetét és a további terveket. Ha minden jól megy, akkor jövőre Tóra-tekercs is érkezik a zsinagógába, 80 évvel a bezárása után. Azt szeretnék, ha a zsinagóga újra vallási és oktatási célokat szolgálna.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu