Vérvád

Vércsepp a tojásban

 

Sául Wagschal rabbi

Olyan tojást, amelyben vércseppet találtak, még akkor sem szabad megenni, ha a vércseppet belőle eltávolították[1].

A tojássárgájában talált bármilyen vörös folt vagy a fehérjében lévő vörös anyag vércseppnek tekintendő[2]. Fehéres vagy sárgás anyag nem jelent semmit sem. Kétes színű anyagoknál, pl.: barna vagy rózsaszín, a tojást meg kell mutatni egy tapasztalt személynek[3].

 

A tojás megvizsgálásának kötelező volta

A legtöbb tojásban nincsen vércsepp. Ezért engedhető meg, hogy főtt tojást együnk vagy hogy a tojást vizsgálat nélkül kiszívjuk a héjából. Ezt a többség szabálya teszi lehetővé[4]. A vizsgálat csak akkor kötelező, ha a friss tojást kivesszük a héjából, pl.: ha azt nyersen akarjuk megenni, ha tükörtojást készítünk vagy ha sütésnél szeretnénk felhasználni. Ennek az az oka, hogy ilyen esetben egy tojás meg nem vizsgálása egyenlő lenne egy lehetséges vércsepp szándékos figyelmen kívül hagyásával, amelyet a vizsgálat által felfedezhettünk volna.

Ha valaki elfelejtett megvizsgálni egy tojást, mielőtt azt az ételbe keverte volna, a kérdéses étel ennek ellenére is megengedhető, pedig a vizsgálat többé már nem lehetséges. Ilyen esetben a többség szabályára lehet támaszkodni.

 

A serpenyő és más ételek

A serpenyő, amelyben a vércseppet tartalmazó tojást főzték, vagy sütötték, tréflivé lesz[5]. Ha mást tojást vagy hozzávalót kevertek össze ilyen tojással, akkor azok is tréflik lesznek.

 

Ha evés közben találunk vércseppet

Ha valaki vércseppet vesz észre egy tojásban, amelyet már elkezdett enni, annak sem evését, sem lenyelését nem szabad folytatnia. Száját ki kell ürítenie és ki kell tisztítania, valamilyen folyadékkal kell öblögetnie és valamilyen szilárd ételt kell elrágnia, amelyeket nem nyelhet le.

Sájlót kell kérdezni a tányérral, serpenyővel, kanállal és késsel kap­cso­latban, amelyeket a tojás elkészítésénél használtak. Ha azonban a tojás felszolgáláskor hideg volt, a használt étkészlet és tányér kóser marad, fel­té­ve, ha azokat alaposan leöblítették hideg vagy langyos vízzel. Azonban a sájló kérdezése még mindig fennáll a serpenyővel és a kanállal kap­cso­lat­ban, amellyel a tojást a serpenyőből kiszedték.

 

Tojás, melyet egy másik, vércseppet tartalmazó tojással főztek

Ha egyetlenegy tojást főztek, amelynél később kiderült, hogy vér­csep­pet tartalmazott, akkora víz és a lábos is tréflivé lesz. Azonban, ha két vagy több kóser tojást főztek egy tréfli tojással, a maradék tojás, és a lábos is kóser marad, a többség szabálya alapján, és csak a vércseppet tartalmazó tojás lesz tréflivé. Ha több tojást főztek együtt, és több, mint egyet talál­nánk tréflinek, a többi tojás akkor marad kósernak, ha a kóser tojások egy­szerű többséget alkottak, pl.: négy kóser és három tréfli tojás[6].

Azért, hogy lecsökkentsük annak a kockázatát, hogy a lábosunk tréflivé váljon a tojás főzése által, ajánlatos minimum három tojást egy­szer­re főzni. Ha többet, mint hármat főzünk, jó ötlet, hogy páratlan számú tojást főzzünk, így létrehozva a kóser tojások többségének lehetőségét.

 

A tojások lehűtése

Mielőtt kivennénk a főtt tojásokat, ajánlatos őket lehűteni olyan módon, hogy annyi hideg vizet öntünk hozzájuk, ameddig a főzéshez használt víz hideg vagy langyos nem lesz. Ezáltal megelőzhetünk egy sájlót az étkészlet, és más a későbbiek folyamán, a főtt tojások feldolgozásakor használt edények kapcsán, ha a főtt tojások bármelyikében később vércseppet találnánk.

[1] Sulchán áruch, Jore déá 66:3.

[2] Römá uo.

[3] Dárké tsuvá uo. 22–23.

[4] Sulchán áruch, uo.

[5] Uo.

[6] Römá uo. 7.

Megszakítás