Kezetekben tartjátok A zsidó ismeretek tára című anyagot. Ezen az intenzív, kétnapos programon többek között az itt összegyűjtött anyag nagy részét fogjuk átvenni.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a nagy zsidó filozófusok munkáiból, a zsidó jog és etika műveiből válogattunk és fordítottunk. A válogatás anyagainak egy része a héber vagy angol eredetiből erre az alkalomra lett fordítva, például a Zohár: Szemelvények a Teremtésről szóló kommentárokból című összeállításunk, mely ebben a kiadványban lát először napvilágot.

Az erre a két napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős mennyiségű. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy mélyreható ízelítőt nyújtsunk az itt kiválasztott anyagokból, illetve aktuális témákból.

A színes előadásokon a közeledő nagy ünnepek gyakorlati aspektusán túl megismerkedhetünk a zsidó filozófusok fejtegetéseivel az ünnepek központi kérdéseiről. Mi az ima és a megtérés jelentése? Mit ír a zsidó misztika a teremtésről?

A gyerekek számára külön gyermekprogramot is biztosítunk – ezeken a legkisebb gyermekek is részt vehetnek. E programok a felnőtt programokkal párhuzamosan időnként a felnőttekkel közösen kerülnek megrendezésre.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amiken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában, vagy vasárnaponként a Szabadegyetem keretében.

Már tizenharmadszor kerül sor a Pilisi Hétvége a Pesti Jesivával program megrendezésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a Ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is, illetve ha kitöltitek az általunk összeállított kérdőívet.

Külön köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg.

Köves Slomó

 

Megszakítás