Előszó

 

Kezetekben tartjátok az ellőttünk álló „Pilisi hétvége a Pesti Jesivával” anyagát. Célunk, hogy ezen intenzív, kétnapos program alatt átvegyük az itt összegyűjtött anyag nagyrészét.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a Talmudból, a zsidó filozófia és misztika műveiből válogattunk és fordítottunk. A fordítások nagy része a héber, jiddis eredetiből erre az alkalomra készült, esetenként korábbi magyar fordítások felhasználásával.

Az erre a két napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy valódi ízelítőt nyújtsunk a zsidósággal kapcsolatos alapfogalmakból, illetve aktuális témákból. A színes előadásokon szóba kerül az ima, a kóser étkezés a gyakorlati életben és a Kabbala tükrében, ízelítőt kaphatunk egy ágádikus talmudi disputációból. Megtudhatjuk, hogy hogyan vélekedik a zsidó gondolkodásmód a családról és az otthonról. Megismerkedhetünk Az atyák bölcs tanításával, talmudi anekdotákkal, de még a bárchesz sütésbe is bele tanulhatunk.

A gyerekek számára, külön gyermekprogramot is biztosítunk – ezeken a legkisebb gyermekek is részt vehetnek. E programok a felnőtt programokkal párhuzamosan kerülnek megrendezésre.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amiken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában.

Már negyedszer kerül sor a „Pilisi hétvége a Pesti Jesivával” megrendezésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is.

Külön, köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg. További köszönet illeti Karádi Gábort, anyagi támogatásáért.

 

Hatékony, jó tanulást kívánunk!

Köves Slomó

Megszakítás