Biblia

Chájé Szárá (1Mózes 23:1–25:18.) פָּרָשָׁת חַיֵּי שָׂרָה

 

A hetiszakasz tartalmából

  • Sára 127 éves korában meghal és Hebronban, a Machpéla barlangban temetik el, amelyet Ábrahám 400 sékel ezüstért vesz meg Efrontól, a hettitától. (1Mózes )
  • Ábrahám elküldi szolgáját, Eliezert, ajándékokkal megrakodva, Cháránba, hogy az feleséget találjon a fia, Izsák számára. A falu kútjánál Eliezer jelet kér Istentől: amikor a hajadonok kijönnek a kúthoz, ő majd inni kér tőlük; az a lány, aki majd felajánlja, hogy a tevéit is megitatja, az lesz az, akit az Örök­ké­való Izsák­nak szánt.

(1Mózes 24:1–14.)

  • Rebeka, Ábrahám unokaöccsének, Betuélnek a lánya megjelenik a kút­nál, és kiállja a „próbát”. Eliezert meghívják otthonukba, ahol az felele­veníti a nap történéseit. Rebeka visszatér Eliezerrel Kánaán országába, ahol összetalálkoznak a mezőn imádkozó Izsákkal. Izsák feleségül veszi Rebekát, megszereti őt, és megvigasztalódik anyja halála után.

(1Mózes 24:15–67.)

  • Ábrahám új feleséget vesz magának, Keturát (Hágárt), és újabb hat fiút nemz, de Izsákot nevezi meg egyedüli örökösének. Ábrahám 175 éve­sen hal meg, és két legidősebb fia, Izsák és Ismáél, Sára mellé temeti el.

(1Mózes 25:1–18.)