A Tánja a chábád hászidizmus alapkönyve, melyben a mozgalom alapítója, Sneur Zálmán rabbi fektette le filozófiai gondolatait. A Rebbe közel negyven évvel ezelőtt fogalmazta meg a kérést, hogy minden olyan településen nyomtassák ki a könyvet, ahol zsidók élnek. A kiadások száma egyre növekszik s mára elérte a nyolcezret – írja az Anash.org.

A Rebbe 1977-ben kérte először, hogy a világ minden országában adják ki a Tánját.

A gondolat alapja a Báál Sém Tov azon tanítása, mely szerint akkor jön el a messiás, amikor a hászidizmus üzenete a világ minden

anash

szegletére eljut. Az ezt követő néhány év alatt gyorsan eljuttottak száz kiadásig. Hat évvel később a Rebbe már arra buzdította híveit, hogy minden olyan városnak legyen saját Tánja-kiadása, ahol zsidók élnek. Csak abban az évben újabb 1800 kiadás látott napvilágot. A nyomtatást lebonyolító hászidok mindig igyekeztek egy-egy példányt eljuttatni a Rebbének, aki gyakran emlékezett meg ezen ajándékokról a nyilvánosan tartott beszédeiben.

A nyomtatás önmagában természetesen nem elég – a megjelent példányból rögtön annak elkészülte után tanulnak is az adott helyszínen, majd igyekeznek minél több zsidóhoz, illetve zsidó intézményhez eljuttatni a köteteket.

Szokássá vált, hogy az új kiadások az előző verziók címoldalát is tartalmazzák. A Rebbe kérésére egyszer nyolc kötetben nyomtatták ki a különböző kiadások címoldalait. Emellett az új kötetek végén mindig felsorolják az addig megjelent kiadásokat is. Ez a rész mára nagyon sok oldalt tölt ki.

A legutóbbi, nyolcezredik kiadás újdonsága, hogy egyszerű felsorolás helyett a korábbi kiadásokat ábécérendben közli, megjelenési hely szerint, így könnyen ellenőrizhető, hogy egy adott településen kiadták-e már a könyvet.