Elveszítette képviselői mandátumát az antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseiről elhíresült brit politikus, George Galloway.

Nem folytathatja tevékenységét parlamenti képviselőként George Galloway a David Cameron Konzervatív Pártjának győzelmével véget érő csütörtöki brit választások után – adta hírül a Jerusalem Post.

A Tisztelet Párt (Respect Party) nyugat-bradfordi képviselője mindig tagadta, hogy antiszemita lenne, azonban számos alkalommal tett heves Izrael-ellenes és palesztin-barát megnyilvánulásokat. A csütörtöki veresége után azt mondta, hogy az nem jelenti politikai karrierének végét – hozzátéve, hogy bizonyára „a haszonlesők, az aljasok, a rasszisták és a cionisták mind ünnepelni fognak”.

„A hiéna táncolhat az oroszlán sírján, de soha nem lehet belőle oroszlán. Mindenesetre én nem vagyok a síromban. Ami azt illeti, most visszavonulok, hogy a következő kampányomat tervezhessem” – nyilatkozott Galloway.

A brit politikus több okból is kellemetlen helyzetben van, ugyanis nemrég eljárás indult ellene, amiért a vádak szerint visszaélt kormányzati forrásokkal, hogy a megszerzett összeggel saját jótékonysági kezdeményezését, a Viva Palestina-t támogassa. Korábban a Daily Telegraph hozott nyilvánosságra olyan adatokat, melyek szerint Galloway 375 000 £-ot kapott Szaddám Husszein, egykori iraki vezetőtől.

Galloway nem csak kétes anyagi ügyeivel váltotta ki sokak ellenszenvét, hanem gyűlölködő megjegyzéseivel is. Tavaly egy bradford-i városban, palesztin zászlóval a háta mögött tartott beszédében Izrael-mentes övezetnek nevezte a helyet. „Izrael-mentes övezetnek nyilvánítjuk Bradford-ot. Egyetlen izraeli árut sem akarunk. Egyetlen izraeli szolgáltatást sem. És azt sem akarjuk, hogy egyetlen izraeli akadémikus az egyetemre vagy kollégiumba érkezzen. Azt sem akarjuk, hogy izraeli turisták érkezzenek Bradford-ba. […] Elutasítjuk ezt az illegális, barbár, vad államot, amely Izraelnek nevezi magát” – mondta Galloway.

2013-ban a Nemzetközi Holokauszt Emléknap előtt vádolta „a zsidókat” azzal, hogy nem tanultak a Holokausztból, majd Twitter üzenetében azt írta: „Tévedek vagy sem? A #cionisták végre kezdik elveszíteni a csatát – meddig maradhat fent az #apartheid izraeli állam?”.

A párizsi terrorcselekmények után rendezett demonstrációt pedig a következőképp kommentálta: „#Netanjahu a párizsi meneten – mi??? Rosszul vagyok”. Majd az áldozatokkal szolidaritást kifejező szlogen helyett a „Je suis #Palestinian”-t választotta a brit politikus, aki akkor valószínűleg még nem sejtette, hogy hamarosan az ő bukását fogják ünnepelni az interneten.

 

Kép forrása: jpost.com

Megszakítás