Leonardo DiCaprio amellett, hogy rendkívül népszerű színész, látszólag komoly üzleti befektető is. Portfóliójában izraeli cégek is vannak, bár nem egyértelmű, hogy valójában mennyi pénzt invesztált. A jelek szerint többnyire inkább a nevére építettek Izraelben: egy évtizeddel ezelőtt kiderült, hogy DiCaprio befektetett Moshe és Oded Hogeg izraeli vállalkozók Mobli nevű közösségi médiacégébe, amely 2016-ban befejezte működését, ugyanis csődbe vitték azt. Ebben az időszakban pontosan 86 millió dollárja (26 milliárd forint) volt a vállalkozásnak. Nem meglepő, hogy ennyi pénzt össze tudtak harácsolni, hiszen a csúcson 23 millió felhasználója volt az alkalmazásnak, ahol fotókat és videókat lehetett megosztani, témák és helyek szerint címkézni, valamint témaalapú keresést is kínált – emlékeztet cikkében a Calcalistech.

Az ezt követően alapított Instagram letarolta a piacot, de a Mobli még egy ideig nagy felhasználói részesedéssel bírt Dél-Amerikában. Ez nagyon nem tetszett két amerikai üzletembernek és beperelték az izraeli fejlesztőket. A kereset lényege az volt, hogy Leonardo DiCaprio neve félrevezette a befektetőket, biztonságot sugárzott. Még azt is kétségbe vonták, hogy a sztár tényleg rakott-e pénzt a vállalatba, végül 2019-ben elálltak a pertől, mielőtt az eljárás megkezdődött volna.

Leonardo DiCaprio/Wikipédia

Korábban Shlomo Rechnitz ultraortodox amerikai nagyvállalkozó is beperelte az alapítókat és a céget egy kaliforniai kerületi bíróságon, azt állítva, hogy DiCaprio csak 9 dollár 50 centet fektetett be a cégbe. A sztár 2018 márciusában újabb befektetést eszközölt Izraelben, akkor a Hagag Group leányvállalatán, a Regency Jerusalemen keresztül, amely arról számolt be, hogy DiCaprio tíz százalékos partneri részesedéssel rendelkezik egy új szállodában amelyet a Herzliya Marina ingatlanügynökség alapított és amelyet David Rockwell amerikai építész tervezett. A hírek szerint Leonardo DiCaprio a projekt márkaépítésében segédkezik, cserébe pedig a nyereség mintegy tíz százalékára jogosult. Abban az esetben, ha teljesíti ezeket a feltételeket, 2,5 millió dollárt (760 millió forint) kapna a nyereségből. Csak ezután fizetnének ki további 22,5 millió dollárt (közel 7 milliárd forint) a cég részvényeseinek. Jelenleg a projekt még mindig veszteséges. 

Izraeli fejlesztők állnak az új iPhone X technológia mögött

Az Apple izraeli kutató- és fejlesztőközpontjának köszönhető az új iPhone forradalmi arcfelismerő rendszere. A technológia alapjait az izraeli PrimeSense cégben rakták le, melyet az Apple 2013-ban vásárolt meg 350 millió dollárért. A cég fejlesztései között szerepel például a kéz- és testmozgást felismerő Xbox 360-as modell is. Az újdonságokról az iPhone X-et bemutató eseményen számoltak be, … Olvass tovább