Az Apple izraeli kutató- és fejlesztőközpontjának köszönhető az új iPhone forradalmi arcfelismerő rendszere.

A technológia alapjait az izraeli PrimeSense cégben rakták le, melyet az Apple 2013-ban vásárolt meg 350 millió dollárért. A cég fejlesztései között szerepel például a kéz- és testmozgást felismerő Xbox 360-as modell is.

Az újdonságokról az iPhone X-et bemutató eseményen számoltak be, és ezek egyenesen a start-up nemzetre, vagyis Izraelre vezethetők vissza. A legújabb technikák kialakításához szükséges kutatás és fejlesztés legjelentősebb részét Izraelben, az Apple izraeli központjában, Hercliában végezték. A helyi mérnökök kísérletezésének eredményeként születtek meg az új technológiai teljesítmények.

Az iPhone X felső részébe építették be a speciális kamerát, illetve számos érzékelőt, melyek képesek többek közt a kép mélységének meghatározására. Ennek segítségével a készülékek háromdimenziós modellként tudják leképezni az arcot – ez teszi lehetővé a lehető legpontosabb arcfelismerést. Az Apple 18 hónapja dolgozik keményen az arcfelismerő rendszer megalkotásán. A folyamatban végig részt vettek az izraeli csapatok; feladataik közé tartozott az érzékelők, a kamerák és az arcfelismerő rendszer elemeinek kifejlesztése, és jelentős szerepet vállaltak a felhasználó arckifejezéseinek segítségével mozgatható animojik kialakításában, illetve megalkotásában is.

Az Apple herclijai központja

Annak ellenére, hogy a konkrét fejlesztést az amerikai csapatok végezték az Apple amerikai központjában, bizonyos fokú együttműködésben az izraeli központtal, az izraeliek játszották a legfontosabb szerepet az eredeti ötletek kitalálásában, és az alapvető keretek megalkotásában. Az arcfelismerés és a kamerák mellett mással is hozzájárult Izrael az iPhone-hoz és más Apple-termékekhez. Az Apple Haifán és Hercliján összesen 1000 embert alkalmaz, akik az iPhone, az iPad, az iMac és az Apple Watch legfontosabb belső részeinek (tárolókapacitás, chip, kamerák, drót nélküli kapcsolódás) fejlesztésével foglalkoznak.

Az Apple egy másik izraeli start-upot, a RealFace-t is megvásárolta idén. A cég által kifejlesztett arcfelismerő software-t még integrálni kell az iPhone-ok legújabb nemzedékébe.

 

Forrás: ynet