A republikánus jelölt stábja állítólag nem akart zsidózni, de kimagyarázni nem nagyon tudta a durva fotómontázst.

Donald Trump kampánya turbóüzemmódba kapcsolt, dacára annak, hogy zavarba ejtően nagy a mozgás a stábban: Trump a napokban menesztette Corey Lewandowski kampányfőnöt, és a külpolitikai szakértők közül is többen otthagyták az öntörvényű milliárdost. Talán a pillanatnyi káosz is tehet róla, hogy hatalmas botrány kerekedett egy, a stáb által megosztott Twitter-montázsból, úgy, hogy a mai napig nem világos, ki is felel a posztolásért.

A fotó Hillary Clintont ábrázolja a szarkasztikusnak szánt “történelmet csinált” felirat alatt, lévén ő a “valaha volt legkorruptabb jelölt.” Ez utóbbi felirat nem másban, mint egy stilizált Dávid-csillagban látható, mögötte pedig dollárhegyek, nem kellett tehát nagy képzelőerő dekódolni a pénzvilág és a zsidóság összekapcsolásának üzenetét. Sokan egyértelműen antiszemitizmusként értékelték a fotómontázs közzétételét, ráadásul fokozta a zavart, hogy – eddigi pedáns megosztási szokásától eltérően – a Trump-stáb ezúttal nem nevezte meg a kép forrását.

Az amerikai sajtóban máris stargate-nek, azaz csillagbotránynak nevezett ügyben a jelölt hárított, a média rosszhiszeműségét vádolta, összeesküvésre gyanakodott, de azon nyomban intézkedett, hogy a stáb vegye le a képet, amit aztán módosítottak, azóta a hatágú csillag helyét egy egyszerű vörös kör helyettesíti. Az Anti-Defamation League (ADL) zsidó szervezet elnöke, Jonathan Greenblatt azonban felszólította Trumpot, hogy ne hárítsák a felelősséget, ismerje be, hogy stábja “nyilvánvalóan antiszemita” képet posztolt, amúgy is régen ideje lenne, hogy elhatárolódjon a kampánya körül mozgó “gyűlölettel teli szélsőségesektől.” Greenblatt szerint a montázs azt sugallja, hogy Clintont a zsidók pénzelik.

Nyugati lapok felemlegették, hogy Trumpnak azért is lehetett kínos az ügy, mert amúgy sem teljesen világos álláspontja Izrael-ügyben: mint arról mi is beszámoltunk, a milliárdos hol “neutrálisnak” mondta magát az izraeli-palesztin konfliktusban, hol sztereotip módon nyilatkozott a zsidókról (épp egy konzervatív amerikai-zsidó fórumon), majd az AIPAC lobbicsoport rendezvényén önmagát nevezte Izrael legnagyobb barátjának.

A Trump-stábra nem vett jóó fényt, hogy az új technológiákra szakosodott Mic hírportál kiderítette: a fotómontázst eredetileg egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, az úgynevezett “alt-right” (alternatív-szélsőjobbos, antiszemita) irányzathoz sorolt weboldal közölte június 15-én, jóval az elnökjelölt megosztása előtt. Ezzel bebizonyosodott, hogy nem a régi amerikai seriff-csillagot ábrázolja a kép, hanem a cél valóban Hillary Clinton lezsidózása volt, mármint a készítők szándéka szerint. A Hillary-stáb fel is kapta az ügyet, azzal vádolva Trumpékat, hogy tudatosan, náci portálok képanyagait felhasználva próbálják lejáratni a demokrata jelöltet. Erre jött az a válasz Trumpéktól, hogy a képen valójában egy seriff csillag látható – bár annak az adott kontextusban nincs túl sok értelme.

Ezt mondja Corey Lewandowski, Trump kirúgott kampányfőnöke is, aki a CNN hírtelevízió politikai vitaműsorában vette védelmébe a republikánusok elnökjelöltjét – írja az MTI. (Lewandowski, miután távozott a kampányból, a CNN hírtelevízió kommentátora lett.) A vádakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: “a politikai korrektség ámokfutásáról van szó”. Hozzátette: ha a hatágú csillag mögött nem lettek volna százdolláros bankók, senkinek nem jutott volna eszébe, hogy támadást intézzen  Donald Trump ellen.

Lewandowski szerint Trump a hatágú csillaggal a törvényességre, a törvény erejére kívánt utalni. “Ugyanarról a csillagról van szó, amelyet az egész országban használnak a seriffek hivatalaiban, a törvényesség jeleként” – fogalmazott Lewandowski, aki szerint a Twitter-üzenetbe olyasvalamit olvastak bele, ami nem volt benne. “Az új formában közzétett üzenet ugyanaz, s ez az üzenet pedig az, hogy Hillary Clinton korrupt” – hangsúlyozta a volt kampányfőnök.

A Trump-stáb nem reagált a Mic tényfeltáró írására, de a azt elismerték, hogy nem tudják, melyikük felelős a kép kiposztolásáért. “Korrigáltuk a képet. Soha semmilyen tudatos antiszemitizmus nem volt a célunk” – jelentették ki. Ami valószínűleg igaz, hiszen Trump lánya, Ivanka 2009-ben betért a zsidóságba, amikor férjhez ment Jared Kushnerhez, így az elnökjelölt unokái is zsidók.

Zsido.com, MTI

Fotó: Twitter