Korábban beszámoltunk róla, hogy a Daily Mail nevű brit napilap oknyomozó cikkben fedte fel az Európai Unió illegális építkezéseit Izraelben. Most arról írtak, hogy miként pénzeli az EU és az Egyesült Királyság a Palesztin Önkormányzat terroristáit. A lap beszámolója szerint az Európából érkező évi 100 millió euró (31.3 milliárd Ft) jelentős része közvetlenül a terroristákhoz és családjaikhoz kerül. A kedvezményezettek között van az éppen öt évvel ezelőtt, saját otthonában lemészárolt Fogel család (a két szülővel és három kisgyermekével két arab támadó végzett) gyilkosainak rokona, aki eddig 23 000 dollárt (6.5 millió Ft) kapott kézhez.

Abdalla Barguti, akit terrorista körökben „a mérnök” névvel illetnek, az izraeliek elleni robbantásos merényletek egyik irányítója volt letartóztatásáig. Jelenleg 67-szeres életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A Daily Mail kutatásából kiderült, hogy az EU adófizetői eddig 150 000 dollárral (42 millió Ft) támogatták. Az EU és Nagy-Britannia tisztségviselői tisztában vannak az általuk folyósított támogatások sorsával, de minden évben szemet hunynak a pénz felhasználásának törvénytelen módja felett.

A Fogel család 2011 márciusában meggyilkolt tagjai
A Fogel család 2011 márciusában meggyilkolt tagjai
„Az Európai Unió és Anglia szándékosan néznek félre és még a legalapvetőbb vizsgálatokat sem végzik el” – mondta Itámár Márkusz, egy palesztin médiatevékenységet megfigyelő intézet igazgatója. A humanitárius segélyek sajátos felhasználását a Palesztin Hatóság sem tagadja. Ámir Nászer PFSZ tisztségviselő így nyilatkozott az ügyről: „Nem bűn a megszállás ellen harcolni. Ezek az emberek hősök. Még ennél több pénzt is hajlandóak lennénk rájuk áldozni, ha ez nem volna elég.” Nászer szerint, ha a jövőben létrejönne egy palesztin állam, még több pénzt követelnének Nagy-Britanniától. „Még többet kellene fizetniük”- vélekedett Nászer.

 

Önbíráskodás vagy önvédelem?

A Becelem nevű radikális baloldali szervezet a héten olyan videofelvételt tett közzé, melyben egy megsebesített, néhány perccel korábban katonákra késsel támadó arab férfi fekszik a földön, majd egy katona rálő. A szervezet magyarázata szerint önkényes kivégzés történt, melynek során a már magatehetetlen terroristára lőttek rá. A Becelem szerint a terroristák emberi jogai semmivel sem érnek kevesebbet, mint az áldozatoké, és a sérültek ellátása során is előnyben kell részesíteni az elkövetőt, ha súlyosabb sérülése van, mint áldozatának.

A katonai ügyészség vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, és letartóztatták a katonát. Netánjáhu miniszterelnök és Mose Jáálon védelmi miniszter is elítélte az „önbíráskodást”. Időközben azonban kiderült, hogy a sebesült terrorista gyanús mozdulatot tett, és felmerült a gyanú, hogy egy testére erősített robbanószert akar működésbe hozni. Ez késztette a katonát arra, hogy tüzelni kezdjen. Az eset nagy vihart kavart az izraeli társadalomban. Náftáli Benet oktatási miniszter éles hangon követelte a miniszterelnöktől, hogy pártatlan vizsgálat után alkosson véleményt az ügyről, és ne egy olyan radikális szervezet magyarázatát fogadja el, mely a múltban már számtalanszor vádolt meg igaztalanul katonákat. Izrael számos városában tartottak szimpátiatüntetést a katona mellett. A legfrissebb közvélemény kutatás szerint az izraeliek 84%-a a katona pártját fogja, és csupán 5%-uk vélekedik úgy, hogy „kivégzés” történt.

img678382
A merénylet helyszíne Hevronban
A késelés helyszínére érkező önkéntes mentőápoló így írta le a történteket: „Miután vészhívást kaptam, rögtön a merénylet színhelyére futottam, ahol egy sérült katonát láttam, akinek a vérzését egy civil próbálja megállítani. A közelükben feküdt a földön két terrorista. Miután elkezdtem a sebesült katona ellátását, hirtelen valaki felkiáltott: Nézzétek, fel akarja robbantani magát! Hívjátok a tűzszerészeket! Ha a Becelem videóján lehetne hallani a hangokat is, ezt hallaná mindenki. Az emberek mind ezt kiabálták.” A katonai ügyészség elfogulatlan és politikamentes vizsgálatot ígért az ügyben.

 

Letartóztatták az uszító hitszónokot

Letartóztatták a jeruzsálemi Templom-hegyen fekvő Al-Kabali mecset hitszónokát, miután a zsidók meggyilkolására szólította fel híveit. Omár Abu Száára mufti a következő kijelentést tette: „Ezt üzenem a zsidóknak: eljött az idő, hogy lemészároljunk benneteket. Eljött az idő, hogy harcba szálljunk veletek. Eljött az idő, hogy megöljünk titeket. Allah segítségével képesek is leszünk rá. Mi, az igazhitű muszlimok és az Iszlám Kalifátus katonái megtisztítjuk ezt a földet a szennyetektől. Ez a nap közeleg! …  Allah a zsidókat majmokból és disznókból alkotta meg.” Szakértők szerint a már fél éve tartó erőszakhullám egyik kiváltó oka a muszlim hitszónokok uszítása, mely nagy hatással van a mecsetekben imádkozó hívekre. Egy erőszakra buzdító mufti elítélése ezért nagy jelentőséggel bírna. A bíróság közleménye így szólt: „Miután kiszabtuk az ítéletet, félre kell tenni a törvénykönyveket és szembe kell nézni a mindennapi valósággal. Izrael Államban zsidók és arabok élnek együtt. Ez egy olyan tény, amely a jövőben sem változik meg és nem egy megvitatásra váró dolog.” Smuel Herbst bíró hozzátette: „Amikor a vádlottra tekintek, egy embert látok. Igen sajnálatos lenne, ha az ő szemében én egy disznó vagy egy majom lennék, amit el kell pusztítani.”

A gyűlölködő muszlim hitszónok
A gyűlölködő muszlim hitszónok
Kineret-tó

A tavaly az ausztráliai Perth-ben rendezett bajnokság után, idén a Kineret-tó nyugati partján fekvő Tverjá (Tibériás) városa adott otthont a Scrabble világbajnokságnak. A szellemi tornára 10 országból 46 játékos érkezett. A legidősebb versenyző 94, a legfiatalabb 38 éves volt. A főszervező Maureen Hoch szerint a bajnokság azt bizonyítja, hogy „Izrael felkerült a Scrabble térképére. A verseny alatt lehetőségünk nyílik a világ különböző országaiból érkező játékosokkal ismeretséget kötni, ami javítja az ország nemzetközi kapcsolatait. Miután megismernek minket, más szemmel tekintenek Izraelre.” A bajnokság pénzdíjas, az első helyezet 3000 dollárral (842 000 Ft) lett gazdagabb.

A Scrabble bajnokság résztvevői
A Scrabble bajnokság résztvevői
Mindeközben a Kineret-tó keleti partján, Éjn Gev közelében történelem előtti települést tártak fel a Héber Egyetem Régészeti Intézetének kutatói. A termékeny Jordán-völgyben épült falut 12 000 évesre becsülik a régészek. A helyszínen kő- és csonteszközök, művészi gonddal megmunkált tárgyak és temetkezési eszközök is előkerültek. A leletek érdekessége, hogy egyszerre hordozzák magukon a paleolitikus (ókőkori) és neolitikus (újkőkori) korszak jellegzetességeit. „A feltárt falu leleteinek értelmezése hozzásegít bennünket, hogy megértsük az átmenetet a vadászó-gyűjtögető ókőkori társadalomból a letelepedett, mezőgazdasággal foglalkozó újkőkori társadalomba – mondta Dr. Leore Grosman, a kutatás vezetője.

Megszakítás