Az Európai Unió az adófizetők pénzén finanszírozza a Palesztin Hatóság illegális építkezéseit, melyekkel izraeli földeket sajátítanak ki. A törvényi felelősségre vonás elől a diplomáciai mentesség mögé bújik – derítette ki a Daily Mail brit napilap.

Az EU olyan helyeken is pénzeli a palesztinok jogellenes építkezését, melyeket még az Oslói Szerződés is izraeli területnek ismer el. A Regavim izraeli jogvédő szervezet feljelentéseit az EU rendre azzal az indokkal utasítja vissza, hogy diplomáciai szervezetként nem vonható jogi felelősségre.

A Regavim vizsgálata kiderítette, hogy az Európai Unió – adófizetői pénzéből – több tízmillió eurót költött a Palesztin Hatóság által illegálisan épített épületekre és utakra Jehudában és Somronban, melyek minden esetben olyan területeken helyezkednek el, ahol a nemzetközi szerződések elismerik az izraeli fennhatóságot. Az EU deklarált célja, hogy minél több földet sajátítsanak ki az arabok az izraeli területekből. Az Unió tisztségviselői nem tagadják a Regavim állításait és azzal is tisztában vannak, hogy megszegik az Oslói Szerződés előírásait. Tetteiket azzal indokolják, hogy fontosabbak számukra a “humanitárius megfontolások”, és céljuk, hogy Jehuda és Somron teljes egésze végül egy jövőbeli palesztin állam területét képezze. “Az Európai Unió tevékenysége Jehudában és Somronban teljes mértékben összhangban áll a nemzetközi humanitárius előírásokkal. Izraelnek kötelessége védelmezni a civil lakosságot és elősegíteni életkörülményeinek javulását, illetve akadálytalan hozzáférését a humanitárius segélyekhez” – jelentette ki a szervezet tisztségviselője.

Horogkereszt és gyalázkodó arab felirat egy illegális EU-s épületen
Horogkereszt és gyalázkodó arab felirat egy illegális EU-s épületen
Az Oslói Szerződés három részre osztotta fel Jehuda és Somron területét, melyeket A, B és C névvel illetnek. Az “A” területen a biztonsági és a polgári ügyek is a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartoznak, a “B” területen kizárólag a polgári ügyek, a “C” területen pedig Izrael gyakorolja a felügyeletet. Ennek ellenére az EU több ezer épület felépítését finanszírozta a “C” területen, melyeket Izrael rendre lerombol. Az újjáépítésre az Unió újabb összegeket utal át a Palesztin Hatóságnak.

“Akkor is elítélnek bennünket, amikor ezeket az illegális épületeket romboljuk le, olyan ez, mint a 22-es csapdája. Egyértelműen arra törekszenek, hogy új politikai helyzetet teremtsenek. Úgy vélem, hogy újra kell gondolnunk kapcsolatunkat az Európai Unióval” – reflektált az EU gyakorlatára Netánjáhu miniszterelnök.

“Az EU egy de facto palesztin állam létrehozására törekszik Izrael területén, melyre hatalmas összeget áldoz az európai adófizetők pénzéből. Úgy viselkednek, mintha a törvények felett állnának, és előszeretettel bújnak diplomáciai mentességük mögé. Ez a magatartás elfogadhatatlan lenne a világ bármely szegletében. Az Uniót felelősségre vonhatóvá kell tenni” – jelentette ki a Regavim igazgatója, Avi Briggs. Hozzátette azt is, hogy a diplomáciai immunitást szabályozó Bécsi Szerződés 41. cikkelye megtiltja a diplomaták számára, hogy egy állam belügyeibe avatkozzanak.

Palesztin zászló és az EU-s csillagok
Palesztin zászló és az EU-s csillagok
Bizonyos baloldali szervezetek, mint a Becelem és az Oxfarm az EU pártjára álltak. Véleményük szerint az Unió helyesen jár el, amikor illegális építkezéseket finanszíroz, mert a “C” területen élő arab lakosság nehezen jut építési engedélyhez. Érdekes módon a zsidó települések növekedési igényét ugyanezek a szervezetek élesen ellenzik.

A jelentés nyilvánosságra kerülése nagy felháborodást keltett Nagy-Britanniában. “Aggasztó, hogy az EU a diplomáciai mentességét használja fel annak érdekében, hogy megszegje az építési törvényeket. A mentesség célja, hogy a diplomáciai testületek tagjait ne érje jogsérelem, és nem arra való, hogy a fölényesen és agresszívan viselkedő bürokraták érdekét szolgálja. Az Európai Unió azt állítja magáról, hogy számára a törvényes és demokratikus működés mindennél előbbre való. Amikor azonban különböző bürokratikus ügyeskedésekbe kezd, ezek az értékek a háttérbe szorulnak” – mondta Jacob Rees-Mogg, brit parlamenti képviselő.

31F67C9B00000578-3480561-Aid_donor_Peter_Mollema_Holland_s_Head_of_Mission_surveys_Palest-a-25_1457452773562

A konzervatív párti Andrew Percy sem vélekedett másképp: “Nincs mit csodálkozni azon, hogy az EU a törvények felett állónak képzeli magát. Valóban érinthetetlen.” A képviselő hozzátette azt is, hogy az Unió izraeli tevékenysége aláássa az Oslói Szerződést és hátráltatja a konfliktus békés rendezését.

Forrás: Arutz7