Az október elsején született, tízhetes kölyök „szupercuki” – magyarázta lelkesen Binjámin Fansod, az állatkert ragadozókkal és orangutánokkal foglalkozó osztályának vezetője. Két kisoroszlán született, de sajnos az egyik megsérült és elpusztult, a másik azonban remek bőrben van és már a látogatók is megtekinthetik, adja hírül a United with Israel

Az állatnak egyelőre nincs neve, ugyanis még nem lehet tudni, hogy milyen nemű. Ennek megállapítására három hónaposan kerülhet sor, amikorra megerősödik és képes lesz arra, hogy támadjon. Ekkor elkülönítik a szüleitől és alaposabb vizsgálatnak vetik alá. Az anyaállat az apától, Girtől sem óvja a kicsit, mivel a hím egyed is óvja és védelmezi a kölyköt. „Tökéletes apa” – mondta Fainsod.

A kis kölyök játékos, pofozgatja anyja állát és játszik az apaállat farkbojtjának fekete végével. Már felfedezte az oroszlánok kifutójában növő bokrokat, megmászta a sziklákat és le is bukfencezett, mielőtt kiadós délutáni álomra hajtotta volna a fejét.

A bibliai időkben ázsiai oroszlánok portyáztak Jeruzsálem környékén. A Tánách, vagyis a zsidó Biblia több mint 150 alkalommal említi az oroszlánt. Ez az állat a főváros, Jeruzsálem hivatalos címerállata.

Az állatkert legelső oroszlánja 1943-ban érkezett a Szentföldre. Ez volt a legelső példány a Szentföldön azt követően, hogy az állatok királya a keresztes hadjáratok idejében teljesen eltűnt Izraelből. Az új kölyök apja, a Svédországból érkezett Gir és a Németországból származó Yasha első alma A-vitamin hiányának következtében elpusztult. Az állatkert dolgozói most mindent megtesznek azért, hogy a kölyök életben maradjon.

„Az A-vitamin hiánya a fogságban és a vadon élő példányok körében is komoly problémát jelent. Nyomást gyakorol a gerincvelőre és halálhoz vezethet. Az ázsiai oroszlánok körében ez egy ismert probléma”

– magyarázta Fainsod. A vemhes állat A-vitaminnal gazdagított húst kapott, hogy szervezetében felhalmozódjon ez a létfontosságú elem és átadhassa még méhen belül a kölykeinek. Az őt ellátó csapat továbbra is A-vitamint adagol Yasha táplálékához, hogy tején keresztül juttassa azt kölyke szervezetébe.

Az ázsiai oroszlán veszélyeztetett faj. A legutóbbi, 2015-ös hivatalos számláláskor 523 egyedet találtak. Jelenleg néhány százra becsülhető a faj egyedeinek száma. Vadon ma kizárólag Észak-Nyugat India Gudzsarát államában élnek a Gir Nemzeti Park erdeiben és szavannáján. A nagyon kis egyedszámú populáció egyik problémája, a belterjesség komoly genetikai rendellenességekhez vezet.

A Jeruzsálemi Bibliai Állatkert több olyan programban is részt vesz, melyek célja a veszélyeztetett állatok megmentése és szaporítása, majd visszaengedése a természetbe.